Patru semne de alarmă că ai nivelul trigliceridelor foarte mare

Trigliceride crescute. Trigliceridele sunt grăsimi formate din mai multe tipuri de acizi grași care se regăsesc în organismul uman, fie în sânge, fie în ţesutul adipos.

Sursa acestora este dată în mare parte de grăsimile din alimentele pe care le consumăm, 95% dintre toate grăsimile alimentare fiind trigliceride. Atunci când nivelul trigliceridelor creşte peste nivelul de 150 mg/dl, apare afecţiunea numită hipertrigliceridemie (HTG).

Ce se întâmplă când valoarea lor e crescută

Potrivit prof. dr. Nicolae Hâncu, când trigliceridele se acumulează într-o cantitate mare în ţesutul gras, apare obezitatea sau supraponderea, iar când se acumulează în cantitate mare în sânge, apare hipertrigliceridemia.

Hipertrigliceridemia este asimptomatică de obicei, până când trigliceridele sunt peste 1000-2000 mg/dl.

Trigliceride crescute. Iată câteva semne ale creșterii nivelului trigliceridelor:

1. Manifestari dermatologice
Xantoamele eruptive (pete de cca.1-4 mm in diametru inconjurate de un halou rosiatic) sunt descoperite cind trigliceridele sunt peste 1000 mg/dl. Sunt mai proeminente pe spate, fese, piept si extremitatile proximale. Leziunile sunt determinate de acumularea de chilomicroni ( particule microscopice lipoproteinice, bogate in trigliceride, prezente in sange dupa digestia grasimilor absorbite la nivelul intestinului subtire) si dispar gradat cind trigliceridele sunt mentinute sub 1000 mg/dl.

2. Manifestari gastrointestinale
Daca este prezenta pancreatita sau sindromul chilomicronemiei pacientul acuza durere epigastrica sau in cadranul drept superior, alaturi de sensibilitate la palpare. Mai sunt descrise ficatul marit si rar splina marita. Acesti pacienti au trigliceridele peste 2000 mg/dl si o anamneza cu multiple episoade de durere abdominala, cu greata, varsaturi sau dispnee.

3. Manifestari oftalmologice.
Nivelul de trigliceride peste 4000 mg/dl determina o conditie cunoscuta drept lipemia retinalis, in care examinarea fundoscopica arata vasele de singe ale retinei de aspect laptos.

4. Manifestari neurologice.
Pierderi de memorie, dementa si depresie au fost raportate la pacientii cu sindrom de chilomicronemie.

Care sunt cauzele creşterii lor

Anumite obiceiuri de zi cu zi, pot determina creșterea valorii trigliceridelor din sânge. De exemplu, o alimentație care conține grăsimi sau carbohidraţi în exces, o viaţă sedentară, care nu include cel puțin 30 de minute de mișcare sau sport zilnic, contribuie la un nivel al trigliceridelor de peste 150 mg/dl – valoarea normală a acestora. De asemenea, consumul de alcool în cantități reduse, însă în mod repetat, precum și consumul de alimente din făină albă și cu un conținut mare de zahăr, ne pot expune riscului de hipertrigliceridemie.

Trigliceride crescute. Ce e de făcut

Specialiștii ne recomandă ca zilnic să încercăm să consumăm alimente care conțin grăsimi sănătoase, mono și polinesaturate. Câteva astfel de alimente sunt măslinele, fructele oleaginoase (nuci, alune, migdale, fistic) sau uleiul de rapiță. Totodată, acizii grași Omega-3, care se află în preparatele din pește, pot ajuta la echilibrarea valorii trigliceridelor.

Recent Posts

Avertismentul specialiștilor: România lovită de tsunami. De ce este țara noastră vulnerabilă?

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a subliniat cu ocazia Zilei Internaţionale de…

18 minute ago

Camelia Pătrășcanu: tranzitul lui Mercur în Săgetor aduce un succes colosal acestor trei nativi! Le pune Dumnezeu mâna-n cap

Camelia Pătrășcanu subliniază că tranzitul lui Mercur în Săgetător, care a început pe 3 noiembrie…

37 de minute ago

Anunțul momentului făcut de Ion Țiriac: se va construi CEL MAI MARE SPITAL de psihiatrie pediatrică din țară! Află cum poți contribui și tu!

Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…

57 de minute ago

Se pregăteşte în laboratoare noul tratament miraculos pentru obezitate

Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…

o oră ago

APMGR: Paracetamolul și Metforminul riscă să fie retrase de pe piață. Directiva UE privind tratarea apelor reziduale ar putea duce la dispariția unor medicamente esențiale

APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…

o oră ago

INSP: Peste 400 de cazuri noi de COVID-19 şi şase decese în ultima săptămână

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) anunţă că, în perioada 28 octombrie - 3 noiembrie,…

2 ore ago

Citeste si: