Urinarea cu dificultate sau cu sânge, ca și umflarea picioarelor pot fi în unele situații semne ale cancerului vezical sau renal. În același timp, la bărbați, senzația de jenă dureroasă în zona inghinală poate ascunde cancerul de testicule. Dr. Roberto Lazăr, medic specialist urolog la Institutul Clinic Fundeni, le explică în detaliu
Cancerele din sfera urologică sunt o provocare pentru medici, mai ales că românii vin târziu la specialiști, după ani de zile de la apariția primelor simptome care trădează boala. „Există patru tipuri principale de cancer urologic: cancerul de prostată, cancerul de vezică urinară, cancerul renal și cancerul testicular”, explică medicul urolog Roberto Lazăr. În cele ce urmează explicăm manifestările în cancerul vezical, renal și cel testicular, cancerul de prostată fiind abordat în numărul trecut din Doctorul zilei.
Fumatul crește riscul de cancer vezical
Cancerul de vezică își are, în general, originea în celulele care căptușesc suprafața interioară a vezicii. „Din punctul de vedere al incidenței cancerelor urologice, acest tip de cancer se clasează pe locul doi, după cancerul de prostată și este de două-trei ori mai frecvent la bărbați decât la femei. Deși apare la persoane cu vârsta de minimum 60 de ani, se întâmplă ca și persoanele mai tinere să dezvolte acest tip de cancer, mai ales fumătorii peste 40 de ani”, explică medicul urolog.
Cele mai frecvente simptome întâlnite la persoanele care au cancer vezical sunt:
– hematuria (urinare cu sânge sau cheaguri de sânge) apare la 80-90% din pacienții cu cancer vezical. De obicei, nu este dureroasă, însă se întâmplă ca cheagurile să blocheze urinarea și să apară retenția de urină.
– disuria (urinare cu dificultate).
– polachiuria (urinări în cantități mici și des).
Însă, este de spus că aceste simptome apar și în alte afecțiuni urinare, cum ar fi infecțiile.
În lipsa tratamentului, cancerul vezical se extinde la organele pelvine (determinând alterări ale funcționalitătii rinichiului, intestin gros etc.) precum și la alte organe (oase, ficat sau plămâni).
Simptomele care indică stadii avansate ale cancerului sunt: dureri lombare, edeme (umflarea piciorului/picioarelor), apariția unei mase tumorale pelvine. Alte manifestări întâlnite în cancerul de vezică stadiul avansat sunt: pierderea în greutate, dureri osoase/fracturi osoase, rectale, anale sau în regiunea pelvină, oboseală.
Cancerul vezical necesită pentru diagnostic investigații imagistice (ecografia, urografia, computer tomografia) și uretrocistoscopia. Aceste investigații trebuie efectuate în centre de urologie” explică dr. Roberto lazăr, medic specialist urolog
Atenție la dureri renale și urinare cu sânge
Semnele de alarmă în cazul cancerului renal sunt pe lângă hematurie (prezența sângelui în urină), durere renală și mărirea în volum a rinichiului.
„Aceste simptome, de obicei, exprimă un stadiu local avansat al bolii și pot să apară și separat. Astfel, hematuria apare la 60% din pacienți. Durerea renală apare mai rar, este surdă și permanentă. Se poate întâmpla însă ca semnalul de alarmă care conduce pacientul la medic să fie metastazele cancerului renal (tuse, dispnee, fracturi osoase, icter mecanic etc.)”, detaliază medicul.
Cancerul testicular, frecvent până în 35 de ani
Cel mai frecvent tip de cancer la bărbații între 15 si 35 de ani este cancerul testicular. Vestea bună: dacă este depistat într-un stadiu precoce, acest tip de cancer se vindecă.
Simptomele comune ale cancerului testicular sunt:
– o tumefiere sau/și o formațiune tumorală în unul sau ambele testicule (durerea testiculară sau scrotală pot lipsi).
– senzația de greutate în scrot.
– senzația de jenă dureroasa în abdomenul inferior, în zona inghinală sau în partea inferioară a spatelui.
Cancerul testicular este considerat una dintre cele mai curabile forme de cancer. Însă, dacă nu este detectat și tratat, poate cauza metastaze în alte zone ale organismului. Un diagnostic precoce urmat de tratamentul corespunzător pot crește simțitor șansele de viață: rata de supraviețuire este de peste 90% în stadiul I (localizat la organ).
Simptome ale cancerulul testicular în stadiul tardiv cuprind:
– durere difuză la nivelul spatelui și abdomenului.
– astenie, transpirații fără motivație, febrilitate sau o stare generală de rău.
– dispnee (lipsa de aer), tuse sau durere toracică.
– cefalee (durere de cap), confuzie.
Istoricul familial de cancer testicular reprezintă un factor risc important al acestui tip de cancer, atenționează medicul urolog Roberto Lazăr. „Dacă un bărbat are un frate cu cancer testicular, acesta are risc de a dezvolta acest cancer de 8-10 ori. Dacă are tatăl sau un fiu cu cancer testicular atunci riscul este de 4 până la 6 ori”, exemplifică specialistul.
Analizele care depistează cancerele urologice
Pentru cancerul vezical: analize de sânge și urină uzuale, ecografia de aparat urinar, urografia sau computer tomografia/RMN, uretrocistoscopia.
Pentru cancerul renal: analize de sânge și urină uzuale, ecografia renală, examen CT abdominopelvin cu substanță de contrast, radiografia pulmonară sau tomografia pulmonară.
Pentru cancerul testicular: analize de sânge obișnuite, Alfa feto-proteina, Beta HCG, LDH, ecografia testiculară, examen CT abdomen+pelvis, tomografie toracică.