Din cuprinsul articolului
Cancerul pulmonar, ovarian și de sân sunt mai susceptibile de a declanșa schimbări în mersul unei persoane.
Cancerul este o boală multifactorială care se manifestă în mai multe moduri diferite, în funcție de punctul său de origine. Adesea, simptomele oferă indicii puternice cu privire la organul bolnav. Cu toate acestea, în unele cazuri, malignitatea declanșează o reacție unică a sistemului imunitar care provoacă modificări subtile ale mersului.
Sindroamele para-neoplastice sunt „tulburări degenerative rare declanșate de răspunsul sistemului imunitar la o tumoare canceroasă (neoplasm), cel mai frecvent de cancer pulmonar, ovarian sau mamar sau limfom”, potrivit Mayo Clinic.
Aceste afecțiuni determină o serie de simptome neurologice care sunt declanșate indirect de o boală de bază.
Atunci când cancerul produce simptome neurologice, aceasta este cel mai adesea consecința invaziei tumorale directe a sistemului nervos sau a metastazelor.
Ataxia cerebelară para-neoplastică este unul dintre sindroamele care se prezintă inițial cu simptome ușoare, cum ar fi mersul instabil, vederea dublă și dificultăți în mișcările fine ale mâinilor.
Poate apărea cu luni sau ani înainte
Clinica Mayo adaugă: „Ataxia poate apărea cu luni sau ani înainte de diagnosticarea cancerului.”
Institutul Național de Tulburări Neurologice și Accidente Vasculare Cerebrale confirmă că simptomele sunt în general descoperite înainte de a se găsi o tumoare sau o creștere plină de cancer.
În 60 la sută din cazuri, sindromul este depistat din cauza unor probleme precum tulburări de somn, probleme de vedere și vertij.
Controlul muscular deficitar poate provoca, de asemenea, mișcări voluntare stângace și dificultăți ulterioare în ceea ce privește mersul și echilibrul.
Deseori, coordonarea mâinilor, mișcările ochilor și vorbirea sunt afectate, de asemenea, ca urmare a leziunilor la nivelul creierului care controlează coordonarea musculară.
Acest lucru poate afecta modul în care o persoană merge, producând un mers instabil și șovăitor, denumit pe scară largă mers ataxic, deoarece pare necoordonat.
Care sunt cauzele sindroamelor para-neoplastice?
Sistemul imunitar este format din celule, țesuturi și organe care lucrează la unison pentru a menține organismul sănătos și a lupta împotriva infecțiilor.
Potrivit Institutului Național pentru Tulburări Neurologice și Accidente Vasculare Cerebrale (National Institute of Neurological Disorders and Stroke), „oamenii de știință cred că sindroamele para-neoplastice apar atunci când anticorpii care luptă împotriva cancerului sau celulele albe din sânge (cunoscute sub numele de celule T) atacă din greșeală celulele normale din sistemul nervos”.
Motivul pentru care anumite tipuri de cancer declanșează mai frecvent această reacție este că produc hormoni și alte molecule de semnalizare.
Mai mult, daunele pe care acest răspuns autoimun greșit le poate provoca sistemului nervos pot depăși cu mult daunele provocate de cancer în sine.
În 2019, cercetătorii au descoperit că cancerul pulmonar a fost cel mai frecvent tip de cancer care a declanșat acest sindrom, urmat de cancerul de sân și de limfom.