Semnele unei boli de rinichi avansate includ oboseală, dificultăți de concentrare, scăderea poftei de mâncare, glezne umflate și prezența sângelui în urină. Netratată, insuficiența renală poate pune viața în pericol.
Analizele de rutină de sânge sau de urină, efectuate anual, pot evalua funcția renală și pot semnala o eventuală problemă. Din păcate, doar 10% dintre persoanele cu boli cronice de rinichi știu că au această afecțiune, pentru că boala renală progresează de obicei în tăcere, fără a provoca iniţial simptome certe.
Boala cronică renală presupune o pierdere progresivă a funcției renale pe o perioadă de luni sau ani de zile.
Fiecare rinichi are aproximativ un milion de filtre minuscule, numite nefroni, iar când aceştia se deteriorează, rinichii încep să nu mai funcționeaze cum trebuie. În timp, dacă boala nu este descoperită și tratată corespunzător, tot mai mulți nefroni vor fi afectați, iar cei sănătoși nu vor mai putea să filtreze sângele suficient de bine pentru a ne menține sănătoși.
Medicii atrag atenţia că există însă trei simptome-cheie care indică o astfel de afecţiune medicală:
1. Umflarea ochilor şi a membrelor inferioare. Edemele din jurul ochilor (pleoape umflate) sau la nivelul picioarelor semnalează faptul că proteinele din urină sunt un semn timpuriu al deteriorării nefronilor, care permit scurgerea proteinelor în urină, potrivit smartmedic.ro. Pleoapele umflate și pungile de sub ochi se pot datora faptului că o cantitate mare de proteine se scurge în urină.
În plus, scăderea funcției rinichilor poate duce la retenția de sodiu, cauzând umflarea picioarelor și a gleznelor. Pe de altă parte, acest simptom poate fi, de asemenea, asociat și bolilor de inimă, bolilor de ficat și problemelor cronice ale venelor de la nivelul picioarelor.
2. Urina acidă sau urina spumoasă. În principal, explicaţia este că rinichii bolnavi nu mai pot reţine proteinele. Spuma sau bulele excesive din urină, în special cele care dispar greu, după ce tragem apa la toaletă de mai multe ori, indică prezența proteinelor în urină.
Această spumă poate arăta ca spuma pe care o vedem atunci când batem ouăle, deoarece proteina obișnuită găsită în urină, albumina, este aceeași proteină care se găsește și în ouă.
3. Hipertensiunea arterială. Rinicii sunt principalelr organe care reglează nivelul tensiunii arteriale. De regulă, chisturile din rinichi sunt cele care împiedică funcționarea normală a rinichilor, ducând la creșterea tensiunii arteriale.
Majoritatea pacienţilor cu boală cronică de rinichi (BCR) au hipertensiune arterială şi prezintă risc înalt şi foarte înalt de evenimente cardiovasculare. De aceea, medicii recomandă şi explorarea funcţiei renale la persoanele diagnosticate cu HTA.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…