Din cuprinsul articolului
Diabetul de tip 2, o afecțiune pe termen lung caracterizată prin niveluri ridicate de zahăr în sânge, este cea mai frecventă formă de diabet. Acesta apare atunci când organismul nu utilizează insulina în mod eficient sau când pancreasul nu produce suficientă insulină.
Dacă aveți un istoric familial al diabetului de tip 2, riscul de a dezvolta această boală crește. Alți factori de risc includ excesul de greutate, un stil de viață sedentar și consumul excesiv de zahăr, grăsimi și sare.
Tratamentul diabetului de tip 2 implică adesea modificări ale regimului alimentar, medicamente prescrise, precum și controale regulate și analize de sânge. Dacă este netratat sau nediagnosticat pentru o perioadă îndelungată, poate duce la probleme oculare, cum ar fi cataracta și sensibilitatea la lumină, infecții ale pielii și picioarelor, atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale, leziuni renale și leziuni nervoase.
Diagnosticul diabetului de tip 2 necesită o analiză de sânge. Mulți oameni trăiesc cu diabet de tip 2 fără să știe, deoarece este posibil să nu recunoască sau să treacă cu vederea simptomele, care pot include:
- Urinare mai mult decât de obicei
- Senzația permanentă de sete
- Senzație de oboseală
- Pierderea în greutate fără să încercați
- Mâncărimi în jurul penisului sau vaginului sau apariția repetată a aftoasă
- Tăieturi sau răni care se vindecă mai greu
- Vedere încețoșată
Trei simptome ale diabetului de tip 2 pot începe imediat ce vă băgați în pat să dormiți
Semnele de avertizare comune ale diabetului de tip 2 pot apărea în orice moment, dar trei dintre acestea sunt mai susceptibile de a apărea sau de a se agrava în timpul somnului. Conform unui studiu recent YouGov privind somnul, ora medie de culcare pentru adulții din Regatul Unit în timpul săptămânii de lucru este în jur de 22:43, informează Surrey Live.
În general, britanicii se trezesc la 6:47 dimineața, dar mulți apasă butonul de amânare a somnului, iar cea mai frecventă oră de trezire este între 7-8 dimineața. Dar, desigur, orele de culcare variază în funcție de vârstă, sex și alți factori.
Între aceste momente, trei simptome pot perturba rutinele nocturne și somnul. Deși pot părea nesemnificative, dacă le experimentați frecvent, ar putea fi corpul dumneavoastră care vă trimite un semnal.
Trei simptome nocturne la care trebuie să fiți atenți includ urinarea excesivă, trezirea cu o durere de cap și creșterea setei. Diabetes UK afirmă că nivelurile ridicate de zahăr din sânge, sau hipers (prescurtarea de la hiperglicemie), pot, de asemenea, afecta somnul.
Site-ul lor web notează: „Atunci când nivelul zahărului din sânge este ridicat, acesta poate crește numărul de ori când mergeți la toaletă, ceea ce vă poate întrerupe somnul. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge pot provoca, de asemenea, simptome cum ar fi senzația de sete și dureri de cap și ar putea face mai dificilă revenirea la somn.”
Hipoglicemia nocturnă, sau hipozele nocturne, sunt frecvente în rândul persoanelor care își tratează diabetul cu insulină. Simptomele devin adesea evidente doar la trezirea după o hipo.
Potrivit Diabetes.co.uk, în timp ce hipoglicemia nocturnă este mai frecventă în rândul utilizatorilor de insulină, „poate apărea și în cazul persoanelor care iau medicamente antidiabetice orale”. Alte semne nocturne ale diabetului de tip 2 pot include:
- Experiența coșmarurilor, neliniștii, iritabilității și confuziei
- Pielea umedă sau transpirată, așternuturi sau pijamale umede
- Trezirea cu senzație de oboseală, iritabilitate sau confuzie
- Respirație bruscă rapidă sau lentă
- bătăi rapide ale inimii