Categories: Ştiri sănătate

Trei sferturi dintre foștii pacienți COVID au probleme de sănătate a inimii

Infecția cu COVID a dus în mod obișnuit la cinci modificări cardiovasculare marcate conform scanărilor RMN ale persoanelor între 18 și 83 de ani.

O cercetare a dezvăluit că mulți americani care s-au confruntat îndelung cu COVID-19 au suferit eșecuri majore în carieră și financiare. Simptomele lungi ale COVID sunt variate, cu câteva dintre cele mai frecvente, inclusiv probleme ale creierului și cogniției și dificultăți de respirație.

Dar acum un nou studiu indică, de asemenea, că complicațiile cardiovasculare de la COVID-19 rămân luni de zile după testarea pozitivă cu virusul.

75% dintre foștii pacienți COVID suferă de ACEASTĂ afecțiune cardiacă

Studiul recent, publicat în Clinical Therapeutics în mai 2024, a urmărit prevalența simptomelor cardiace persistente în urma infecției cu COVID. Astfel, cercetătorii au urmărit 200 de pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 83 de ani (cu o vârstă medie de 46 de ani) care au fost diagnosticați cu COVID ușor între 1 iunie 2021 și 31 august 2021.

Acești participanți fuseseră anterior externați din spital cu niveluri ridicate de troponina, un complex proteic implicat în reglarea contracției musculare și adesea folosit ca biomarker pentru afectarea mușchiului cardiac.

Potrivit studiului, cercetătorii au observat o varietate de probleme de sănătate a inimii persistând pentru pacienți, inclusiv:

  • Aritmie cardiacă
  • Respiratie dificilă
  • Bătaie rapidă de inimă
  • Dureri în piept
  • Intoleranța ortostatică, o afecțiune în care organismul se luptă să regleze tensiunea arterială și ritmul cardiac în picioare, care poate duce la amețeli, leșin sau bătăi rapide ale inimii

Cercetătorii observă, de asemenea, că, în general, simptome precum coagularea și „leziunile inflamatorii” se numără printre „modificările patologice” pe care cercetările au arătat că se pot manifesta în sistemul cardiovascular „în timpul infecției cu coronavirus.”.

Printre 75% dintre pacienții recuperați cu COVID-19, imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) a evidențiat „leziuni cardiace”. Testele au indicat, de asemenea, că 73% au avut troponină „supersensibilă”, un tip de troponină care răspunde mai mult la calciu, sporindu-și rolul în contracția musculară și ducând potențial la contracții musculare mai dereglate, care pot afecta funcția inimii.

În plus, 45% dintre pacienți au avut inflamație miocardică activă, „subliniind un impact substanțial asupra sistemului cardiovascular”, raportează cercetătorii.

„Pacienții cu vârsta cuprinsă între 40-60 de ani au prezentat cel mai mare procent de boli cardiovasculare”, au evidențiat cercetătorii. 

Când trebuie să mergi la medic

După 60 de zile, cercetătorii au observat o reducere de 5-10% a simptomelor. După 90 de zile, au observat o scădere de 25-35%. Cu mai mult de jumătate dintre participanți afectați de probleme cardiace grave, cercetătorii spun că acest lucru indică o „prevalență semnificativă” în rândul persoanelor care se recuperează de COVID-19.

„Acest lucru subliniază necesitatea unei vigilențe sporite și a îngrijirii cardiace specializate atunci când se gestionează pacienții cu COVID-19”, conform studiului și, probabil, și cu pacienții care nu mai au virusul.

Ca o concluzie, trebuie să reții că indiferent dacă ai avut sau nu probleme cu inima în trecut sau dacă ai antecedente familiale de boli cardiovasculare (și, indiferent de vârstă)  este esențial să fii conștient de modul în care simptomele COVID pot apărea pe termen lung. Nu respinge ceea ce ar putea părea un simptom minor și asigură-te că mergi imediat la doctor.

Recent Posts

Obiectul pe care NU este bine să-l pui pe noptiera din dormitor. Aduce ghinion şi te poate îmbolnăvi!

Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…

17 minute ago

TESTUL rapid care îţi arată dacă ai probleme cardiovasculare

Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…

48 de minute ago

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

o oră ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

2 ore ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

2 ore ago

HOROSCOP. ZODIILE care vor păși cu dreptul în 2025 şi vor fi protejate de astre

În 2025, anumite semne zodiacale vor fi mai favorizate decât altele, având parte de un…

3 ore ago

Citeste si: