Identificarea timpurie a cancerului a devenit una dintre principalele strategii de combatere a bolii în întreaga lume. Cercetătorii au încercat să realizeze acest lucru prin caracterizarea simptomelor bolii în toate cele patru etape. Conform cercetărilor lor, trei simptome sunt cel mai constant asociate cu cancerul în stadiul IV.
În 2020, cercetătorii care au scris în revista medicală Lancet Oncology au analizat datele pentru 7997 de pacienți pentru a evalua simptomele cancerului în diferite stadii ale bolii.
Ținta studiului a fost în mod specific să examineze legătura dintre simptomele comune ale cancerului și stadiul cancerului la diagnostic.
Ei au raportat: „Proporția pacienților diagnosticați cu cancer în stadiul IV a variat substanțial prin prezentarea simptomelor, de la 1% pentru alunița anormală la 80% pentru nodul la nivelul gâtului.
Trei dintre simptomele examinate (nodul în gât, dureri în piept și dureri de spate) au fost asociate în mod constant cu șanse crescute de cancer în stadiul IV, indiferent dacă sunt raportate singure sau cu alte simptome.
Opusul a fost valabil pentru aluniță anormală, nodul la sân, sângerare postmenopauză și sângerare rectală.”
Pentru 12 din cele 20 de simptome studiate, mai mult de 50% dintre pacienți au fost diagnosticați în alte etape decât stadiul IV.
Oamenii de știință au raportat, de asemenea, că pentru 19 din cele 20 de simptome evaluate, mai mult de o treime dintre pacienți au fost diagnosticați în stadii aletele decât stadiul IV.
Este important de reținut că nu toți oamenii cu cancer avansat mor din cauza acestuia.
Îmbunătățirile drastice ale tratamentului înseamnă că starea poate fi ținută sub control timp de luni sau ani.
Consiliul Cancerului Victoria notează: „Alți oameni consideră că diferite probleme de sănătate devin mai grave decât cancerul.
Cancerul în stadiul 4 este diagnosticat atunci când boala s-a răspândit de la punctul de origine la un alt organ.
Este de obicei cunoscut ca și cancer secundar sau metastatic și este notoriu dificil de vindecat, deoarece este greu de îndepărtat din organism”.
Scopul măsurilor de tratament este de a îmbunătăți calitatea vieții bolnavilor și de a prelungi supraviețuirea pacienților.
Tratamente precum chimioterapia sunt adesea respinse pentru tratamentul cancerului în stadiul 4, deoarece riscurile tratamentului depășesc beneficiile.
Radioterapia este considerată a doua cea mai bună alternativă, deoarece poate micșora tumorile și poate ajuta cu simptomele.
Imunoterapia, alternativ, poate ajuta prin stimularea sistemului imunitar natural al organismului pentru a lupta împotriva bolii.
De obicei, un medic oncolog va determina cea mai bună opțiune de tratament în funcție de tipul de cancer și de unde s-a răspândit.
Deși tratamentele au sporit semnificativ ratele de supraviețuire la cancer, prevenirea cancerului este încă încurajată pe scară largă.
Comportamentele sănătoase de adoptat includ:
- Mâncatul unei diete bogată în fructe și legume
- Activitate fizică regulată
- Menținerea unei greutăți sănătoase
- Folosirea protecției solare atunci când ești în aer liber.