Din cuprinsul articolului
Ficatul este cel mai important organ care îndeplinește multe funcții în organism. Semnele neobișnuite care afectează mâinile pot indica prezența unei boli hepatice, astfel încât este important să le recunoaștem la timp. Acest lucru este raportat de site-ul Cleveland Clinic.
Trei semne care apar pe mâini și indică probleme hepatice
Unghii bombate – cu probleme hepatice unghiile vor arăta mai late, ca un burete, sau vor apărea umflături. Adesea, manifestarea acestui simptom începe la degetul mare și arătător și apoi se extinde la restul unghiilor. Acest lucru poate fi cauzat de ciroză – cicatrizarea severă a ficatului. Se crede că acest lucru se datorează faptului că ciroza hepatică poate provoca creșterea fluxului sanguin către degete, ceea ce dilată venele.
Palmele roșii – petele roșii de pe unghii pot fi semne de ciroză hepatică. Palmele pot fi, de asemenea, calde și aproape fierbinți. Aproximativ 23% dintre persoanele cu ciroză hepatică prezintă acest simptom, care se numește medical eritem palmar.
Jumătate din unghie devine albă – În afecțiunile hepatice, cea mai mare parte a unghiei sau a degetului devine albă, ca sticla mată. Mai mult, aceste persoane nu au forma de semilună din apropierea cuticulei.
Alte simptome ale bolii hepatice care pot apărea pe piele includ:
- mici puncte roșii pe piele (peteșii)
- mici umflături galbene de grăsime pe piele sau pe pleoape
- sângerare ușoară și vânătăi
- mâncărimi ale pielii
Ce dăunează ficatului
Chiar și o doză mică de alcool poate dăuna sănătății, deoarece grăsimea se acumulează în ficat. Acest organ ajută la „descompunerea” băuturilor alcoolice, iar consumul excesiv duce la funcționarea la limită a ficatului.
Utilizarea excesivă a sării are un efect negativ asupra funcției hepatice. În plus, gustările cu carbohidrați rafinați, sirop de porumb și conținut ridicat de fructoză supraîncarcă organele interne, inclusiv ficatul.
Simptomele care indică probleme hepatice pot să nu apară imediat. În special, este posibil să începeți să observați semne atunci când funcția hepatică începe să scadă. Unul dintre primele efecte secundare ale scăderii funcției hepatice este oprirea fluxului biliar în canalele biliare. Aceasta înseamnă că ficatul nu mai produce și nu mai livrează bila în mod eficient în intestinul subțire.
Acest lucru poate duce la simptome precum:
- icter (îngălbenirea albului ochilor și a pielii)
- urină închisă la culoare
- digestie dificilă, în special a grăsimilor
- pierdere în greutate și musculară
- insuficiență cerebrală ușoară
Dar atunci când boala hepatică progresează, aceasta poate afecta fluxul sanguin, hormonii și starea nutrițională. Acest lucru se poate manifesta într-o varietate de moduri și, în special, puteți vedea semne pe piele și unghii.
Simptomele bolii hepatice
Medicii clasifică mai mult de 100 de tipuri diferite de boli hepatice. Deși simptomele de bază ale oricărei afecțiuni particulare pot varia, iată care sunt cele mai comune semne și simptome ale unui ficat bolnav:
- Oboseală constantă și slăbiciune.
- Probleme digestive: Pot apărea probleme precum indigestie, balonare, gaze și disconfort abdominal.
- Pierderea poftei de mâncare sau pierderea inexplicabilă în greutate.
- Îngălbenirea pielii și a sclerațiilor din cauza acumulării de bilirubină.
- Durere sau disconfort în partea superioară dreaptă a abdomenului.
- Umflarea abdomenului sau a picioarelor, retenție de lichide.
- Mâncărime pe piele ca urmare a acumulării de produse biliare în piele.
- Modificări ale culorii scaunelor (deschise sau palide).
În unele cazuri, simptomele unui ficat bolnav pot progresa destul de rapid. De exemplu, boli precum boala ficatului gras și hepatitele B, C și D de obicei nu provoacă simptome imediate și sunt asociate cu o progresie mai lentă a leziunilor hepatice. Pe de altă parte, simptomele hepatitei virale A și E pot apărea la câteva săptămâni după infectare. Ocazional, pot apărea unele semne mai puțin frecvente ale unui ficat bolnav:
- Dificultăți de mers
- Mărirea sânilor
- Palme roșii
- Modificări ale greutății
- Somn slab sau agitat
- Sângerări ale intestinului superior sau inferior.
- Scăderea funcției cerebrale