Sari la conținut

Trei semne ale cancerului care apar cu mai multe luni înainte de diagnosticare. Dacă simptomele persistă mai mult de 3 săptămâni, mergi la URGENȚE

cancer
Sursă foto: pixabay
cancer colorectal

Oricine observă că simptomele lor persistă mai mult de trei săptămâni este sfătuit să consulte un medic de familie.

Aproape 43.000 de persoane sunt diagnosticate cu cancer intestinal în Marea Britanie în fiecare an, ceea ce îl face al patrulea cel mai frecvent cancer din Marea Britanie. Unii oameni pot trăi cu boala ani de zile înainte de a observa simptomele. Odată ce semnele apar în cele din urmă, ele tind să includă trei modificări legate de intestin.

Cancerul intestinal este inițiat de dereglarea celulelor din intestin, determinând proliferarea necontrolată a acestora.

Potrivit Moffitt Cancer Center, boala începe în partea inferioară a tractului digestiv dintr-o colecție de celule benigne numite polipi.

„Majoritatea acestor polipi nu vor deveni maligni, dar unii se pot transforma încet în cancer în decurs de aproximativ 10 până la 15 ani”, adaugă organismul de sănătate.

Această progresie lentă înseamnă că simptomele tind să fie inexistente la începutul bolii sau pur și simplu prea minore pentru a fi observate.

Deseori, totuși, semnele vor apărea odată ce cancerul intestinal a progresat în stadiul II.

În cancerul intestinal, simptomele sunt caracterizate în mod natural de modificări ale obiceiurilor intestinale – care sunt cel mai vizibile atunci când mergi la toaletă.

Jurnalul medical Nature explică: „Pacienții cu cancer colorectal pot fi simptomatici cu multe luni înainte de prezentarea la medic.

Ei pot prezenta simptome multiple, atât specifice intestinului (sângerare rectală, modificarea obiceiului intestinal și dureri abdominale) cât și sistemului (pierderea în greutate sau a poftei de mâncare și oboseală).

Nu toți indivizii își interpretează simptomele inițiale ca fiind grave și pot atribui acest lucru variațiilor normale, îmbătrânirii, stilului de viață și altor comorbidități.”

Schimbările în obiceiurile intestinale pot include scaune mai frecvente sau mai moi, iar unii cercetători cred că alternarea regulată între constipație și diaree ar putea fi semnul cel mai grăitor dintre toate.

„Cu toate acestea, aceste simptome sunt foarte frecvente și majoritatea persoanelor cu ele nu au cancer intestinal”, notează NHS Inform.

Potrivit Cancer Research UK, doar 10% dintre pacienții cu cancer intestinal în stadiul IV vor supraviețui mai mult de cinci ani după diagnostic.

La câțiva pacienți, totuși, tratamentul poate controla boala pentru o lungă perioadă de timp și poate întârzia moartea sau simptomele debilitante.

Diagnosticarea precoce a bolii este întotdeauna favorabilă, deoarece medicii pot elimina cu ușurință boala în stadiul incipient în timp ce tumora este încă localizată.

De fapt, 92% dintre pacienții cu cancer intestinal vor supraviețui timp de cinci sau mai mulți ani la cel mai incipient stadiu al cancerului intestinal.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel