Sari la conținut

Trei reguli simple salvatoare pe care nu trebuie să le ignorăm după 15 mai. Prof. Alexandru Rafila: Pericolul nu a trecut, acest virus nu va dispărea

alexandru

Profesorul Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie, a avut o intervenție telefonică directă la postul național de televiziune, TVR, unde a vorbit despre pericolul la care se expun oamenii dacă vor considera data de 15 mai o zi în care pot uita de măsurile de protecție.

În opinia sa, prof. Rafila crede că acest virus nu va dispărea. Domnia sa a explicat și cum apar mutațiile: acesta este un virus care prin natura mecanismului lui de înmulțire, de replicare, implică o multiplicare cu un mic defect.  Acel defect este mutația. „Dacă aceste mutații sunt cumulative și duc la schimbări structurale mai mari ale virusului atunci putem discuta că apare un nou genotip care se poate transmite mai ușor, poate fi ma patogen, sau dimpotrivă, poate să fie cu o transmisibilitate mai mică, cu forme mai ușoare ale bolii”, a explicat Alexandru Rafila la stiri.tvr.ro

Președintele Societății Române de Microbiologie spune că nu poate să facă o predicție privind data de la care numărul de infectări ar putea sa scadă: Nu pot să fac o predicție, ne aflăm pe un platou de câteva săptămâni, avem în fiecare zi în jur de 300 de cazuri noi, ca medie, și urmează o perioadă de relaxare, care, de obicei, nu duce la scăderea numărului de cazuri, iar lucrul ăsta s-a observat în țările care deja au luat astfel de măsuri. Nu putem decât să facem o politică a pașilor mici: luăm o măsură, vedem ce se întâmplă din punct de vedere al numărului de cazuri, dacă situația este stabilă, atunci putem să trecem la măsura următoare.

Doar o mică parte din populație a trecut prin această infecție, ceea ce înseamnă că cea mai mare parte a populației este încă receptivă la această boală, subliniază Rafila.

Profesorul Alexandru Rafila spune că sunt trei reguli simple pe care trebuie să le respectăm și să nu le uităm nicicum, mai ales după 15 mai:

– Să utilizăm masca de protecție în spații închise

– Să ne spălăm pe mâini sau, când acest lucru nu este posibil, să ne dezinfectăm pe mâini cu un antiseptic pe bază de alcool

– Să respectăm distanța minimă  de 1,5- 2  metri față  de alte persoane.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel