Odata cu inceperea scolii, cei mici trec printr-o serie de schimbari – vremea se raceste, programul li se schimba, intra in contact cu alti copii si devin mult mai predispusi racelilor. E important sa avem grija de sanatatea lor prin instaurarea unor obiceiuri sanatoase.
Dantura si gingiile sanatoase sunt vitale pentru sanatatea generala a copilului. Iti poti ajuta copilul sa dezvolte dinti puternici si sanatosi, invatandu-l sa respecte o rutina zilnica de curatare a dintilor.
1. Caderea dintilor de lapte
Copiii incep sa isi piarda dintii de lapte in jurul varstei de sase ani. Pana la varsta de 12 ani, majoritatea copiilor au deja toti dintii permanenti, cu exceptia molarilor de minte.
Cum stii care e momentul cel potrivit in care sa ii scoti dintii copilului tau?
„Lasati dintii sa cada atunci cand este momentul. Daca incercati sa-i scoateti prea devreme, acestia se pot rupe, provocand dureri si infectii.Uneori, unii dinti permanenti cresc inainte ca dintele de lapte sa fi cazut. Daca dintele copilului nu a cazut in decurs de 2-3 luni este indicat sa mergeti la medicul stomatolog”, ne-a spus dr. Andra Custura, medic stomatolog.
2. Curatarea dintilor
Cel mai bine este sa va invatati copilul sa-si curete singur dintii inainte de a incepe sa mearga la scoala. Utilizati o periuta de dinti pentru copii, cu peri moi de diferite inaltimi, pentru a curata dintii si gingiile in mod corespunzator. Dupa ce l-ati invatat miscarile corecte de periere a dintilor, continuati sa il verificati, pentru a va asigura ca a deprins acest obicei corect.
3. Pastrarea periutei de dinti
Pentru a reduce riscul aparitiei germenilor care cauzeaza probleme orale, este recomandat sa clatiti periuta de dinti si sa o uscati la aer dupa fiecare utilizare. Asigurati-va ca periutele de dinti ale membrilor familiei nu se ating intre ele, in recipientul in care sun pastrate.Periutele de dinti trebuie inlocuite la fiecare 3-4 luni sau cand perii se deterioreaza si nu mai curata bine suprafetele dintilor.
4. Pasta de dinti si fluorura
Fluorul ajuta la formarea dintilor si oaselor puternice si impiedica deteriorarea dintilor. Majoritatea copiilor primesc suficient fluor din utilizarea unei cantitati mici de pasta de dinti cu fluor de doua ori pe zi. Nu uitati sa verificati ingredientele de pe pasta de dinti inainte de a fi folosita de cel mic.
Cum stim cata pasta de dinti punem pe periuta?
„Trebuie sa utilizati o cantitate adecvata de pasta de dinti la fiecare spalare. Pentru copii este indicat sa nu foloseasca mai mult decat echivalentul unui bob de mazare la fiecare spalare. Incurajati-va copilul sa scuipe pasta de dinti dupa ce isi perie dantura”, ne-a explicat dr. Monica Bratu, medic dentist generalist.
Chiar si atunci cand aceste recomandari se respecta, exista cateva probleme specifice copiilor, pe care e bine sa le aveti in vedere, pentru a le putea preveni sau opri.
1. Suptul degetului. Majoritatea copiilor cresc cu obiceiul de a-si suge degetele. In cazul in care copiii nu renunta cat mai repede la acest obicei nociv, pot aparea probleme dentare, precum cresterea falcilor si alinierea incorecta a dintilor.
2. Scrasnitul dintilor. Acest obicei este destul de comun in cazul copiilor de varsta scolara si nu necesita tratament. Unii copii scrasnesc din dinti in timpul somnului. De cele mai multe ori, macinarea dintilor nu dureaza si nu dauneaza dintilor. Insa daca continua in acest fel, pot declansa dureri de cap, durere dentara sau maxilara,sau chiar deteriorarea dintilor permanenti.
3. Leziuni la nivelul dintilor. Acestea pot aparea atunci cand copilul face sport sau este foarte energic si activ (la joaca, in pauzale de la scoala). Un dinte permanent cu leziuni se poate reface doar prin tratamente stomatologice, de aceea e bine pe cat posibil sa se evite loviturile, cazaturile.
E important ca cei mici sa invete cat de important este sa aiba grija de dintii lor pentru un zambet frumos si sanatos, pe viata. Parintii si specialistii sunt responsabili sa ii ajute si sa le ofere un model.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…