Categories: Stil de viaţă

Trei paşi simpli pentru a renunţa la zahăr

Nutriționiștii susțin că am fi de două ori mai sănătoși dacă am renunța definitiv la zahăr. Ca să ajungeți la această performanță, puteți începe prin a tăia zahărul din cafea și ceai. Următorul pas este să renunțați la sucuri, apoi la prăjituri și produse de patiserie.

Dacă nu puteți renunța treptat la zahăr, medicii nutriţioniști vă sfătuiesc să treceți la acțiuni mai directe și să puneți la gunoi pungile cu zahăr pe care le aveți prin casă.

Nu este esențial în dietă

Zahărul vă aduce doar calorii în plus, nu și beneficii, spun medicii, iar în multe cazuri îl puteți înlocui cu îndulcitori.
„Zahărul nu este esențial în dieta unei persoane. Energia pe care v-o dă o puteți lua și din alte alimente. În locul caloriilor în formă pură, puteți alege fructe și legume, care vă aduc minerale și vitamine în organism”, este de părere medicul nutriționist Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Diabet și Obezitate Calea Moșilor din București.

Fără zahăr, veți simți mai intens gustul cafelei, iar fără sucuri, puteți slăbi până la trei kilograme pe lună. Băuturile acidulate pot fi înlocuite cu lapte, apă ori cu produse de casă, așa cum este sucul din morcovi, mere și pere, preparat la storcător. „Pentru majoritatea persoanelor, este dificil să renunțe la prăjituri, de aceea, în primă fază, ar trebui să nu consume astfel de produse mai mult de o dată sau de două ori pe săptămână”, mai explică medicul Eduard Adamescu.

Specialiștii subliniază că maximum de calorii de care are nevoie o persoană într-o zi este de 1.800-2.000, iar consumul de dulciuri duce de cele mai multe ori la depășirea acestor cifre. „O ciocolată are 500-600 de calorii, ceea ce reprezintă deja foarte mult, raportat la rația zilnică de calorii”, exemplifică medicul Eduard Adamescu.

Nuci și pâine, în loc de biscuiți și ciocolată

Astfel, când luați gustări, evitați biscuiții, prăjiturile, ciocolata, produsele de patiserie și alegeți fructe, legume, nuci sau chiar o felie de pâine integrală.

Foarte important este și să citiți etichetele produselor, pentru a studia conținutul lor de zahăr. Le puteți alege pe cele cu îndulcitori. Există inclusiv pră jituri și gemuri cu îndulcitori, iar pentru prepararea prăjiturilor în casă folosiți îndulcitori care suportă prepararea termică.

Din experiența cu pacienții, nutriționiștii spun că cei mai mulți pacienți renunță ușor la zahăr. „Îmi este mai greu să îi fac pe pacienți să renunțe la maioneză, mezeluri și brânzeturi grase decât la dulciuri”, mai spune Eduard Adamescu.

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

9 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

9 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

10 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

10 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

10 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

11 ore ago

Citeste si: