Categories: Stil de viaţă

Trei obiceiuri proaste care îți omoară neuronii. Mulți fac asta zilnic

Din cuprinsul articolului

Obieiuri care omoară neuronii. Cercetatoarea Sarah-Jayne Blakemore de la Institutul de Neuro-stiinta Cognitiva de la University College din Londra spune ca, pana in urma cu un deceniu, multi oamenii de stiinta “credeau ca, la oameni, creierul inceteaza sa se mai dezvolte din copilarie”, dar ca studii recente arata ca multe regiuni ale creierului continua sa se dezvolte la mult timp dupa aceea.

Cortexul prefrontal reprezinta zona creierului care trece prin cea mai lunga perioada de dezvoltare, noteaza Physorg. Este o regiune importanta a creierului, pentru functii cognitive superioara, ca de pilda elaborarea de planuri sau luarea de decizii si influenteaza comportamentul social, empatia si modul in care oamenii interactioneaza cu ceilalti.

Însă, pe măsură ce îmbătrânim, anumiți factori împiedică dezvoltarea creierului. Iată care sunt:

Nu dormi suficient

National Sleep Foundation recomanda ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte. Acest lucru dă creierul suficient timp să treacă prin toate etapele de somn, care devine treptat mai profund, și se încheie cu REM (miscarea rapida a ochilor). Fiecare persoana are pe parcursul unei nopti in care doarme, intre 3-5 perioade de somn REM. Ele apar la intervale de 1-2 ore si variaza ca durata. Un episod de somn REM poate dura intre 5 minute si o ora. Din durata totala a unui somn, aproximativ 20% reprezinta stadiul REM de somn.

Somnul REM este foarte important pentru că în acest timp creierul lucrează din greu pentru a ne menține adormiți și în același timp activează regiunile creierului responsabile cu învățatul. Acest lucru se întâmplă atunci când amintirile sunt consolidate și stocate și nivelurile de energie sunt completate. De aceea, cineva care nu doarme suficient se concentrează și învață mai greu.

Un studiu realizat anul trecut arată că lipsa somnului duce la moartea neuronilor din regiunea creierului numită locus coeruleus (LC). Fără aceste celule care produc energie, orgamnismul nu mai poate funcționa în mod corespunzător a doua zi. Un alt studiu a constatat că privarea de somn ar putea provoca o contracție în cortexul cerebral și hipocampus, mai ales la adulții de peste 60 de ani, ceea ce sugereaza ca somnul devine tot mai important pe masura ce imbatranim.

Fumezi

Într-un studiu din 2002 realizat la Institutul Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală din Franța, s-a descoperit că șoarecii de laborator dependenți de nicotină aveau cu 50% mai  mai puțini neuroni în hipocampus. Cei care au luat doze mai mari de nicotina au experimentat, de asemenea, moartea celulelor creierului.

Un alt studiu din India a descoperit că un compus din țigări, numit NNK, ar putea provoca o reacție exagerată a celulelor albe din creier, forțându-le să atace celulele sanatoase.

Nu bei suficientă apă

Concepția greșită potrivit căreia alcoolul ucide celulele creierului vine de la faptul că se declanseaza o serie întreagă de procese ale organismului atunci când consumăm alcool. Una dintre acestea este că alcoolul suprimă vasopresina, un hormon responsabil pentru reținerea apei în organism. Acest lucru duce la deshidratare – care se întâmplă să fie și motivul pentru care apare mahmureala.

Având în vedere că 75%  din creier este format din apă, ar fi de dorit ca de fiecare dată când bem vodca, să bem și un pahar mare de apă. De fapt,  paharul de apă este indicat, în orice moment din zi, deoarece deshidratarea usoara poate apărea după doar patru ore în care n-am băut apă.

Odată ce începe să se înrăutățească, deshidratarea poate provoca inflamarea creierului (edem cerebral). Acest lucru poate duce la micșorarea creierului, potrivit unui studiu din 2011.

 

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

20 de minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: