Din cuprinsul articolului
Trei persoane din județul Iași s-au prezentat, începând de vineri, la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, cu semne şi simptome caracteristice antraxului cutanat, a declarat dr. Florin Roşu, managerul unităţii medicale.
Cei trei au declarat că lucrează la o fermă de bovine din judeţul Iaşi. Potrivit medicului, pacienţii au fost evaluaţi, internaţi şi a fost iniţiat tratamentul specific, iar unul dintre aceştia a necesitat şi intervenţie chirurgicală.
„În momentul de faţă, pacienţii urmează tratament, sunt stabili din punct de vedere hemodinamic şi respirator şi sunt strict monitorizaţi multidisciplinar”, a explicat dr. Florin Roşu, potrivit Agerpres.
Cât de periculoasă este infecţia?
Antraxul este o boală infecţioasă gravă, cauzată de o bacterie rezistentă, Bacillus anthracis, care poate supravieţui în condiţii extreme pentru o perioadă lungă de timp.
„Antraxul apare în mod obişnuit la animale şi este o boală foarte gravă pentru oameni. Boala se răspândeşte prin intermediul sporilor ce se găsesc la nivelul solului. Aceştia devin activi doar în momentul în care pătrund în organism”, a precizat medicul.
Bacillus anthracis produce spori rezistenţi ce pot provoca o infecţie potenţial letală la oameni şi animale. Există patru forme diferite de antrax: cutanat; respirator; gastrointestinal; orofaringian. Cea mai comună formă de antrax este reprezentată de antraxul cutanat.
Bacteria se răspândeşte prin contactul direct între spor și tegumentul unei persoane sau cu o leziune cutanată. Sporii de antrax devin activi în momentul în care pătrund în organism. Odată active, bacteriile se multiplică şi creează toxine care provoacă boala, a mai specificat medicul.