Sari la conținut

Trei moduri de a încetini cataracta la adulții în vârstă

Cataracta
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cataracta reprezintă o afecțiune oculară comună

Cataracta apare atunci când cristalinul natural sau învelișul său transparent devine tulbure, ceea ce duce la diminuarea vederii prin împiedicarea luminii să ajungă la retină.

În timp ce cataracta legată de vârstă este cel mai frecvent tip, diverși factori, cum ar fi expunerea la razele ultraviolete, deshidratarea, dieta mai puțin în nutrienți și antioxidanți, leziunile oculare, diabetul și afecțiuni precum uveita sunt implicați în dezvoltarea și progresia acesteia.

Tratamentul implică de obicei îndepărtarea chirurgicală a cataractei și inserarea unei lentile intraoculare. Facoemulsificarea, o tehnică foarte apreciată, presupune îndepărtarea cristalinului tulbure printr-o mică incizie a corneei, urmată de implantarea unei lentile intraoculare.

Deși formarea cataractei este inevitabilă, există metode care pot întârzia progresia acesteia.

Modalități de a încetini catracta: 1. Modificări ale stilului de viață

Deși se recomandă în mod obișnuit să consumați o dietă echilibrată, să rămâneți hidratat, să faceți o activitate fizică regulată, să evitați fumatul și consumul excesiv de alcool pentru a preveni bolile netransmisibile, beneficiile acestor modificări ale stilului de viață sunt semnificative.

Prin creșterea nivelului de antioxidanți și reducerea radicalilor liberi, aceste modificări, atunci când sunt urmate în mod constant, au potențialul de a încetini progresia cataractei la nivel molecular.

În timp, aderarea la o dietă sănătoasă și la un stil de viață activ poate duce la o durată de viață mai lungă, cu vedere clară prelungită, fără cataracte.

Modalități de a încetini catracta: 2. Managerierea diabetului

Diabetul accelerează progresia cataractei prin stimularea acumulării de sorbitol în cristalin, ceea ce duce la hidratarea excesivă a cristalinului. Administrarea de steroizi sub diferite forme poate induce, de asemenea, cataracta prin destabilizarea structurilor proteice si promovarea oxidarii.

Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi dermatita atopică, distrofia miotonică și neurofibromatoza, sunt asociate cu formarea cataractei. Mai mult, tulburările oculare precum uveita, glaucomul congestiv acut, miopia ridicată, precum și cazurile de traumatisme și leziuni chimice, pot da naștere la cataractă secundară.

Cataracta indusă de medicamente poate apărea la utilizarea inhibitorilor anticolinesterazei și a clorpromazinei. Gestionarea eficientă a afecțiunilor sistemice și menținerea unei urmăriri regulate pot atenua riscul apariției acestor boli, întârziind, în consecință, progresia cataractei.

Examinările oculare de rutină sunt cruciale pentru depistarea precoce a cataractei și a altor probleme oculare legate de afecțiuni sistemice, cum ar fi retinopatia diabetică și retinopatia hipertensivă.

Modalități de a încetini catracta: 3. Evitarea expunerii prelungite la soare

Lentila umană acționează în mod natural ca un scut, absorbind razele UV pentru a proteja retina de răul lor. Razele UV-A și UV-B declanșează în mod specific stresul oxidativ în cristalin, ducând la dezvoltarea cataractei.

Numeroase studii confirmă legătura dintre expunerea prelungită la soare și cataractă, subliniind impactul razelor UV.

Optarea pentru ochelari de soare wrap around, împiedică razele UV reflectorizante să ajungă la ochi. Nuanțele de protecție nu se referă doar la vibrație, ci și la protejarea ochilor de radiațiile UV dăunătoare.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel