Diabetul zaharat este o boală metabolică, o afecțiune cronică care dacă nu este corect gestionată duce la apariția unor complicații serioase. Specialiștii susțin că boala în sine nu duce la pierderea vieții, însă complicațiile acesteia dacă nu sunt prevenite sau ținute sub control, da.
Ideal este să mergi la medicul tău diabetolog care te îți va lămuri orice problemă ai. Ia-ți medicația orală sau insulina, ai grijă de ceea ce mănânci, fă sport și bucură-te în continuare de viață. Nu căuta să te tratezi pe internet și nu crede tot ceea ce citești pe forumuri!
Iată care sunt cele mai des trei mituri despre diabet:
Zaharul provoacă diabet zaharat
Potrivit American Diabetes Association (ADA), consumul în exces de zahar nu este bun pentru organism, indiferent dacă ai sau nu diabet zaharat. Dar, în absența factorilor de risc, zahărul nu duce la instalarea diabetului. Diabetul de tip 1 este cauzat de genetică și, eventual, de un răspuns autoimun la un factor declanșator. Diabetul de tip 2 este cauzat de genetică și diferiți factori de risc, dar mai ales de stilul de viață nesănătos. Însă este adevărat că băuturile îndulcite cu zahăr, așa cum sunt marea majoritate a sucurilor sunt bogate în calorii goale. Sunt studii care le asociază cu un risc ridicat de diabet. Însă dulciurile în sine nu sunt o cauză a diabetului zaharat.
Nu vei mai putea mânca desertul
Greșit. Poți continua să te bucuri de desert, de o felie de prăjitură chiar dacă ai fost diagnosticată cu diabet zaharat. Dar să reții că trebuie să fii moderată. Cheia este controlul porțiilor dar și măsurarea glicemiei. Ia în calcul și carbohidrații consumați la o masă ca să ai un echilibru sănătos.
Fructele au prea mult zahăr și sunt interzise
Este adevărat că unele fructe conțin mai mult zahăr decât altele. Dar acest lucru nu înseamnă că o persoană cu diabet zaharat nu poate să consume fructe. Totul este să vorbești cu medicul tău și să înțelegi ce fructe pot fi consumate zilnic și care mai rar sau în cantități mai mici.
Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…
Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…
Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…
Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…
După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…