Proprietățile vindecătoare ale ciupercilor sunt cunoscute de secole. Medicina tradițională chineză, de exemplu, recomandă consumul anumitor ciuperci pentru a trata boli precum cancerul, diabetul și hipertensiunea.
Iată trei ciuperci care potrivit cercetărilor, sunt eficiente în tratarea cancerului:
Shiitake
Este cea mai cultivata ciuperca medicinala din lume, fiind foarte apreciata chiar si pentru gustul sau, in gastronomia japoneza. Shiitake contine vitaminele din complexul B, egosterol, minerale, saruri organice si aminoacizi esentiali.
Este o ciupercă brună care crește în pădurile din Estul Asiei. În Japonia este un simbol al longevității. Pe lângă faptul că este bogată în magneziu și vitaminele din complexul B, shiitake este și o sursă importantă de antioxidanți care luptă împotriva cancerului. În plus, conține și letinan, un beta glucan care stimulează sistemul imunitar să producă anumite proteine care combat cancerul, potrivit Sloan-Kettering Cancer Center.
Este un bun protector al ficatului, întărindu-i funcția de dezintoxicare. Scade nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale. Și este un anti-fungic redutabil, recomandat în cazul infecțiilor cu candida.
Maitake
Maitake este o ciupercă brună care crește în Japonia și în America de Nord la baza stejarilor.
Faima ei s-a răspândit la nivel mondial la începutul anilor ’80, când specialistul Hiroaki Namba, de la Facultatea de Farmacie din Kobe, a început să studieze cu atenție acțiunea diferitelor ciuperci. A ajuns treptat la concluzia că polizaharidele existente în Maitake au o structură unică, având cele mai viguroase efecte anti-tumorale dintre toate ciupercile. În 1984, dr. Namba a izolat și patentat din pulberea de Maitake Fracția D, o formă standardizată a compușilor polizaharidici, care oferă o mai bună precizie de dozare.
Fracția D extrasă din aceste ciuperci are darul extraordinar de a lupta cu tumora indirect, întărind sistemul de apărare al organismului, împiedicând celulele încă sănătoase să se transforme în celule canceroase, prevenind metastazele (migrarea celulelor canceroase în corp) și inhibând sau încetinind creșterea tumorii (carcinogeneza).
Reishi
E considerată de mii de ani ciuperca nemuririi. În ultimele decenii, cercetătorii au descoperit diverși constituenți bioactivi, cu o gamă variată de acțiuni, incluzând creșterea funcțiilor imune. Reishi sprijină sistemul cardiovascular, scade colesterolul și tensiunea arterială și protejează inima.
Nu este eficientă de una singură împotriva cancerului, pentru rezultate antitumorale crescute este folosită în asociere cu alte plante și ciuperci medicinale. Acționează bine ca antialergic (inhibă eliberarea histaminei) și în problemele virale sau bacteriene (sprijină organismul bolnavilor de SIDA, previne recidiva herpesului, luptă împotriva sinuzitelor sau infecțiilor auriculare). După 6-8 săptămâni de folosire, în cazul pacienților cu hepatită C, s-a observat o îmbunătățire considerabilă a stării ficatului.