Sari la conținut

Trei cereale pe care toată lumea ar trebui să le consume

tipuri de cereale benefice
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Consumul de cereale integrale reduce riscul de demență

Oamenii au mâncat cereale direct din plante de mii de ani. Există multe tipuri diferite de cereale. Cerealele integrale sunt cereale nerafinate cărora nu li s-a îndepărtat coaja exterioară sau germenii. Cerealele integrale sunt bogate în carbohidrați, fibre, grăsimi sănătoase, vitamine, minerale, enzime vegetale, hormoni și sute de fitochimice.

Care sunt cele trei cerealele integrale sănătoase recomandate de nutriționist?

Ovăz, hrișcă și quinoa. Acestea sunt cele trei cereale recomandate de Larisa Faerman, nutriționist.

Dr. Faerman a afirmat că fulgii de ovăz, din ovăz integral, sunt un campion în ceea ce privește beneficiile, deoarece oferă organismului gama variată de substanțe benefice din compoziția sa.

Acest aliment contine beta-glucani – substante care au un efect benefic asupra nivelului de colesterol din sange, vitamine B, antioxidanti, minerale, inclusiv fier si magneziu, precum si fibre, care ajuta la normalizarea digestiei si la cresterea senzatiei de satietate. Nutriționistul definește și hrișca ca fiind una dintre cele mai utile cereale organismului, plasând-o pe locul doi în clasamentul cerealelor sănătoase. Potrivit specialistului, hrisca este o sursa buna de proteine ​​vegetale.

Contine rutina, o vitamina care intareste peretii vaselor de sange, si minerale: potasiu, calciu, fosfor si magneziu. Conținutul de proteine ​​din produs este reprezentat de aminoacizi.

Beneficiile sale includ: eliminarea toxinelor; recuperarea după terapia cu antibiotice, într-o perioadă în care microflora obișnuită moare și crește dezvoltarea tulpinilor patogene de bacterii; efect diuretic; efect benefic asupra stării mentale și a dispoziției persoanei; efect pozitiv asupra bolilor cardiovasculare; ajută la bolile endocrine; stabilizează nivelul zahărului din sânge, îmbunătățește digestia; recomandat pentru utilizare în pancreatită și ficatul gras.

cereale recomandate de medic nutriționist
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Hrișca este perfect absorbită de organism, are un efect general de întărire, ajută la eliminarea toxinelor și a zgurii. Prin urmare, această cereală este inclusă în lista produselor care promovează pierderea în greutate. Substanțele active din hrișcă sunt capabile să elimine grăsimea din organism în cazul excesului de greutate.

Terciul de mei este util pentru boli de inima, anemie, boli hepatice și tulburări nervoase: 100 g de terci conține până la 211 mg de potasiu. Acest aliment va aduce beneficii celor care suferă de boli ale sistemului musculo-scheletic.  Consumul său este eficient în boli ale sistemului genito-urinar, disfuncții ale stomacului și ficatului, aciditate scăzută a stomacului.

Un alt cereal pe care expertul o definește ca fiind sănătos este quinoa. Oferă organismului proteine ​​vegetale cu prezența tuturor aminoacizilor necesari, precum și fier, magneziu și fosfor, potrivit sfatulmedicului.ro.

Beneficii pentru sanatate furnizate de cerealele integrale

Majoritatea cerealelor importante contin nutrienti si fibre alimentare si sunt surse excelente de carbohidrati, proteine. In plus, acestea nu contin colesterol, dar au in compozitie vitamine si minerale esentiale pentru o sanatate optima (calciu, fier, cupru, zinc si seleniu). Specialistii au confirmat rolul important al cerealelor integrale in:

  • Reducerea riscului declansarii accidentului vascular cerebral
  • Diminuarea probabilitatii aparitiei diabetului zaharat de tip 2
  • Scaderea posibilitatii dezvoltarii bolilor cardiovasculare
  • Mentinerea unei greutati corporale normale
  • Pastrarea sanatatii arterelor carotide
  • Scaderea probabilitatilor dezvoltarii cancerelor (atat ale tractului digestiv, dar si ale vezicii urinare, biliare, sistemului renal etc.)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel