Semințele de floarea-soarelui sunt printre gustările preferate ale românilor, însă puțini știu cât de sănătoase sunt. Seminţele de floarea-soarelui conţin, spre exemplu, vitaminele B și E, acid folic, magneziu, cupru şi seleniu. Astfel, datorită magneziului şi a vitaminei B, consumul seminţelor de floarea-soarelui este bun pentru menţinerea unui bun tonus psihic.
Vitamina E este considerată un excelent antioxidant, fiind de trei ori mai puternic decât vitamina C. Pentru a beneficia de aceste calităţi, trebuie să ştiţi că seminţele trebuie mâncate crude, neprăjite şi, mai ales, nesărate! Pot fi consumate fie ca atare, fie adăugate în salate (100-150 g pe zi).
1. Au proprietăți anti-inflamatoare
Datorită conținutului de vitamina E, semințele combat efectele radicalilor liberi, previn astmul, oasteoartrita și artrita reumatoidă.
- Previn formarea cheagurilor de sânge și mențin inima sănătoasă
Seminţele de floarea-soarelui previn formarea cheagurilor de sânge şi bolile cardiovasculare, inclusiv infarctul şi bolile neurovasculare, tot datorită conținutului important de vitamina E. - Combat cancerul
Semințele de floarea-soarelui sunt o sursă importantă de seleniu, despre care cercetările au arătat că repară celulele deteriorate și stopează dezvoltarea celulelor canceroase. Aproximativ un sfert de ceașcă de semințe, scade riscul cancerului de prostată, vezical și de colon.