Știați că o dietă potrivită poate reduce riscul de cancer mamar? Numeroase studii au indicat că anumite alimente sunt asociate cu o rată scăzută de cancer de sân. Pentru pacientele care au supraviețuit cancerului de sân, regimul alimentar poate preveni reaparația bolii.
Cercetătorii vor să facă mai multe cercetări care să stabilească legătura dintre nutriție și rezistența organismului în fața bolii, însă mulți speciaști susțin că statisticile vorbesc de la sine. ”Este clar că obiceiurile alimentare scad riscul apariției sau recurenței cancerului”, spune Alison Estabrook, șeful secției de chirurgie mamară de la Spitalul Luke.
Următoarele trei alimente au fost asocialte de către cercetători unei incidențe scăzute de cancer mamar și de mortalitate.
Izoflavonele, caroteinoidele și acizii grași omega 3 sunt printre nutrienții care luptă împotriva cancerului de sân.
Soia
”Ne temeam că soia conține proteine și compuși pe bază de estrogen care influența creșterea celulelor canceroase” a spus Barry Boyd, de la Spitalul Greenwich. ”Știința a dovedid însă că nu există un astfel de risc, din contră soia are posibile beneficii”.
Anul trecut, două studii au scos la iveală o legătură între consumul de soia și o rată redusă a mortalității prin cancer de sân. Publicate în American Journal of Clinical Nutrition și în Asian Pacific Journal of Cancer Prevention, cercetările au evidențiat capacitatea protectoare a izoflavonelor-compuși organici care se găsesc în soia și alune.
Dovleac, varză și cartofi dulci
Beneficiile acestora provin din carotenoide-pigmenți naturali care se găsesc în alimente portocalii, precum morcovii, dovleacul și cartofii dulci, precum și în legumele de culoare verde închis, precum varza și spanacul.
Într-un studiu din 2009 publicat în Cancer Epidemiology, caroteinodele au fost associate unei șanse crescute de supraviețuire pentru pacientele cu cancer mamar.
Femeile care vor să își crească aportul de carotenoide ar trebui să consume cât mai des vegetale crucifere precum varza, conopida și broccoli.
Somon și cod
Acești pești conțin cantități semnificative de acizi grași omega 3-care au numeroase beneficii pentru sănătate. Într-un studiu din 20111 publicat în Journal of Nutrition, experții au descoperit că prin consumarea acestor acizi este inhibată proliferarea celulelor canceroase. În plus, o dietă bogată în omega 3 reduce cu 25% riscul recurenței cancerului de sân.
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…
Este dificil să ne gândim la o boală mai amenințătoare decât cancerul cerebral. Cu toate…