Din cuprinsul articolului
Știai că împărțirea inegală a treburilor casnice între parteneri reprezintă a doua cauză a neînţelegerilor în familie (42%), principalul motiv de ceartă fiind lipsurile materiale (70%) ?
Într-un cuplu, există adesea tendința ca doar unul din parteneri să își asume mare parte din sarcinile și responsabilitățile de zi cu zi, acumulând stres, frustrări și nemulțumire.
Pentru părinții căsătoriți, heterosexuali, datele spun totul- de exemplu, un studiu Pew Social Trends arată că mamele petrec aproximativ de două ori mai multe ore pe săptămână îngrijind copiii decât tăticii – 13,5 ore față de 7,3 ore pe săptămână.
De multe ori, treburile casnice generează anumite conflicte în cuplu, putând conduce, în cele mai grave cazuri, chiar la ruperea relației.
Lidia Fecioru a explicat, în emisiunea Adevăruri ascunse, cum ajung cei doi parteneri să se certe din cauza acestor responsabilități.
„Cearta în familie pornește atunci când unul dintre parteneri nu face niciodată nimic. Nu duce gunoiul, nu spală vasele. Pentru a-l învăța pe om, trebuie să-i spui: – Te rog, strânge după tine!
Dacă i-ai spus de multe ori și nu înțelege, te saturi și nu mai vrei”, a spus Lidia Fecioru.
Lidia Fecioru a adăugat că această atitudine este, pe lângă lipsa de respect și afecțiune, un indicator pentru gradul de egoism al celuilalt.
De asemenea, standardele diferite îi pot aduce pe cei doi parteneri în această situație.
„Există parteneri care au toate lucrurile puse la vedere. În schimb, celălalt partener pitește tot. Așa începe scandalul, pentru că sunt standarde diferite. Unul vrea perfecțiune, iar celălalt este mai relaxat”, a spus Lidia Fecioru.
Totodată, ceea ce poate crea o tensiune în cuplu se referă la „munca invizibilă”, anume activitățile casnice pe care un partener le îndeplinește, însă fără să fie observat de celălalt.
Bioenergoterapeutul subliniază că este important ca treburile casnice să fie realizate în echipă, mai ales în cazul în care vorbim despre cupluri care au copii.
„Trebuie creată o rutină împreună. De exemplu, atunci când este zi de curățenie, toți participă. Este foarte important, pentru că cei mici fac ceea ce văd la părinți. Așa se organizează, așa învață și așa vor face la ei acasă”, a spus Lidia Fecioru.
Totodată, pentru o mai bună organizare, cei doi parteneri pot folosi diverse instrumente care să le amintească de responsabilitățile pe care le au, precum bilețelele lipite pe frigider.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…