Categories: Stil de viaţă

Trebuie să vezi aceste orașe. Vei descoperi ce le face unice

Trebuie să vezi aceste orașe. Vei descoperi ce le face unice. Orașele din întreaga lume au povești unice, în special orașele antice, cu o moștenire culturală bogată, arhitectură captivantă și cu amprenta unor civilizații demult apuse.

Aceste metropole au rezistat timpului, invaziilor și dezastrelor naturale.

Faptul că încă există și sunt locuite reprezintă o dovadă a rezilienței oamenilor și a capacității lor de a reconstrui și de a păstra comunități prospere de-a lungul timpului.

Orașele care au trecut testul timpului poartă adesea cicatricile istoriei. Iată care sunt cele mai vechi 10 orașe din lume, locuite și azi, potrivit TimesofIndia.

 

Trebuie să vezi aceste orașe. Sunt cele mai vechi orașe locuite și azi

1. Ierihon, Cisiordania

Situat în teritoriile palestiniene, Ierihon este considerat cea mai veche așezare locuită, continuu, din lume, datând din anul 9.000 î.Hr., conform Enciclopediei de istorie antică.

Ierihon, Cisiordania

Ierihonul găzduiește cel mai vechi zid de protecție, cunoscut la nivel global – Zidul Ierihonului – care a fost construit în jurul anului 8.000 î.Hr.

În 2023, ONU a inclus ruinele preistorice de lângă orașul Ierihon, aflat pe malul vestic al Râului Iordan, în patrimoniul mondial UNESCO. Oficial, sit-ul a primit eticheta „patrimoniul mondial al Palestinei”.

 

2. Damasc, Siria

Damasc este una dintre cele mai vechi aşezări locuite din lume. Întreaga zonă a devenit aşezare umană în jurul mileniului 7 î.Hr.

Oraşul plasat în sud-vestul Siriei a fost înfiinţat în jurul mileniului 3 î. Hr. De-a lungul timpului, oraşul a fost scena a numeroase conflicte şi invazii, fiind ocupat de diferite civilizaţii, printre care asirieni, ahemenizi, greci, nabateeni, romani, mongoli. Multe dintre aceste civilizaţii şi-au adus aportul, lăsând monumente care sunt vizibile şi astăzi şi care au devenit parte a tezaurului cultural al Damascului şi al umanităţii.

Cucerirea părţii de vest a Siriei de către romani, în timpul lui Pompei, a determinat reconfigurarea completă a oraşului pe baza planurilor romane.

 

3. Alep, Siria

O altă bijuterie din coroana istorică a Siriei, Alep, a fost martorul a mai mult de 8.000 de ani de prezență umană continuă. Înregistrările arheologice ale orașului au scos la lumină ruine care datează din anul 11.000 î.Hr., care includeau și așezări umane.

 

4. Byblos, Liban

Săpăturile arheologice au arătat că Byblos era locuit încă din 8000-4000 î.Hr şi  în timpul mileniului al IV-lea î.Hr., aici  dezvoltandu-se o civilizaţie prosperă.

Era principalul port prin care se exporta cedru şi alte tipuri de lemn preţios către Egipt, iar  papirusul a fost unul dintre principalele articole de schimburi comerciale, Byblos devenind un centru de negoţ. Acest oraș de coastă a demonstrat o capacitate impresionantă, servind drept mărturie vie a rezistenței locuitorilor săi.

 

5. Argos, Grecia

Amplasat pe țărmurile mângâiate de soare, Argos este un oraș care se laudă cu renumele de unul dintre cele mai vechi orașe locuite în mod continuu din lume. De-a lungul secolelor, Argos a îmbrățișat o politică de neutralitate, evitând cu înțelepciune implicarea în turbulentele războaie greco-persane.

Argos, Grecia

Orașul a atins culmile dezvoltării în perioada bizantină, dar a fost distrus de turci.

 

6. Atena, Grecia

Considerată locul nașterii civilizațiilor occidentale, Atena are o moștenire bogată, care datează din mileniul al XI-lea și al VII-lea î.Hr. Cea mai timpurie prezență umană a orașului a pus bazele dezvoltării artei, filosofiei și guvernării, modelând cursul istoriei occidentale.

Atena, Grecia

 

7. Susa, Iran

Susa, un oraș cu semnificație istorică în lumea antică, s-a confruntat cu distrugerile asirienilor. Cu toate acestea,  a renăscut din propria cenușă, recâștigându-și splendoarea de odinioară sub stăpânirea Imperiului Persan. Orașul Susa sau Shushan este unul dintre cele mai vechi orașe,  locuit continuu încă din anul 4300 î.Hr.

 

8. Erbil, Kurdistanul Irakian

De-a lungul secolelor, Erbil a fost reședință pentru diverse civilizații, inclusiv greci, perși, mongoli, romani și turci otomani. Dominând centrul orașului, Cetatea Erbil, numită și Castelul Hawler,  este o structură veche cu rădăcini care datează din 2.000 î.Hr. Această structură creată de om funcționează ca punct focal istoric al Erbilului.

 

9. Sidon, Liban

Este printre cele mai vechi orașe care au fost locuite continuu începând cu anul 4000 î.Hr. până în prezent. A fost un oraș fenician, care a crescut și a înflorit în mileniul III și II î.Hr. și a fost menționat în mai multe rânduri în Vechiul Testament și în scrierile lui Homer. Orașul a fost stăpânit succesiv de asirieni, babilonieni, perși, seleleucizi și romani.

Sidon, Liban

10. Ierusalim, Israel

Se crede că orașul are o vechime de aproximativ 4000 până la 5000 de ani, Ierusalimul este o dovadă a confluenței culturilor și religiilor. Ierusalim este unul dintre orașele care au apărut acum 4.000 – 5.000 de ani în regiunea prosperă a Levantului. Este un loc unic în istorie, fiind considerant centru religios important pentru credințele evreiești, creștine și islamice.

 

Unii arheologi cred că Ierusalimul a fost fondat de către un popor semitic Nord-Vestic în jurul anului 2600 î.Hr.

Recent Posts

Medicul stomatolog care a violat şi drogat o celebră influenceriță a fost condamnat la 10 ani de închisoare

Medicul stomatolog, acuzat de către o celebră influenceriţa că a violat-o, a fost condamnat, miercuri,…

15 minute ago

România: O nouă imunoterapie pentru tratamentului pacienţilor cu o formă de limfom non-Hodgkin

Un nou tratament pe bază de imunoterapie cu durată fixă de administrare este disponibil pentru…

45 de minute ago

Horoscop 19 septembrie. Capricornii sunt pe punctul să facă o investiție importantă. Vărsătorii și Racii, atenție la bani

Horoscop 19 septembrie 2024. O zi de joi inspirată pentru nativii din Gemeni, Capricorn și…

o oră ago

Secretara șefă de la Universitatea de Medicină din București a fost găsită moartă într-un lac din Capitală. Fusese dată dispărută

Sfârșit tragic pentru secretara șefă de la Universitatea de Medicină Carol Davila, care a fost…

2 ore ago

Cinci zodii care vor avea norocul vieții lor în luna octombrie

Zodii norocoase în octombrie. Luna octombrie aduce o nouă energie și oportunități de transformare pentru…

11 ore ago

Nu mânca prune dacă suferi de aceste boli. Pot deveni extrem de periculoase

Prunele sunt printre cele mai iubite fructe de toamnă, apreciate nu doar pentru gustul lor…

12 ore ago

Citeste si: