Sari la conținut

Trebuie să știi asta. Ce faci după extracția dentară: recomandări și interdicții

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Trebuie să știi asta. Ce faci după extracția dentară: recomandări și interdicții. Extracțiile dentare nu sunt tocmai cele mai plăcute intervenții stomatologice, dar sunt situații în care sunt absolut necesare. Ce pași trebuie respectați pentru o vindecare completă și rapidă? Ce ai voie să faci și ce este interzis după extracția dentară? Când trebuie să te îngrijorezi și să revii la medic? Descoperă în acest material recomandările specialiștilor stomatologi.

 

Recomandări după extracția dentară

După extracția dentară, alveola se vindecă în aproximativ 10-14 zile, dar perioada poate varia în funcție de fiecare pacient și situație. În primele ore după extracție, se formează un cheag de sânge care are și rol de protecție împotriva pătrunderii bacteriilor, cheag care începe să se dizolve după câteva zile, lăsând loc formării unui nou țesut osos ce va umple golul rămas în decursul a 4-6 luni.

Pentru o vindecare corectă e nevoie, deci, de răbdare, dar și de respectarea unor pași importanți. În primul rând, pansamentul steril aplicat de către medicul stomatolog nu se scoate din alveolă imediat ce ați ieșit din cabinet, ci trebuie menținut 30 – 60 minute.

După extracție, este permis să beți apă chiar imediat după intervenția stomatologică, dar apa trebuie să fie la temperatura camerei. În schimb, puteți mânca abia după ce efectul anesteziei a dispărut complet, recomandat după 2-3 ore de la extracție. Puteți consuma în general alimente mai moi, supe, alimente coapte și fierte.

După 3 ore de la extracție pot fi aplicate comprese reci pentru a reduce inflamația și, timp de 7 ore, gura trebuie clătită cu apă sau soluții antiseptice, cum este apa de gură fără alcool.

 

Interdicții după extracția dentară

Pentru o vindecare bună a rănii, trebuie să țineți cont de anumite aspecte. În primul rând, trebuie evitate alimentele și băuturile fierbinți sau foarte reci, pentru că acestea irită țesuturile și duc la expansiunea sau îngustarea vaselor de sânge, ceea ce poate provoca sângerări noi. În același timp, vor fi evitate alimentele dure, pentru a nu traumatiza mecanic rana, iar alimentele vor fi mestecate pe partea opusă extracției dentare, pentru a menține cheagul de protecție intact.

Chiar dacă pare mai ușor, nu consumați lichide folosind paiul. Aspirația creează vid în gură, care poate disloca cheagul sau îi poate compromite integritatea.

Este interzis să atingeți cheagul din alveolă cu limba sau degetele, oricât de tentant ar fi să verificați starea acestuia. Nu aplicați comprese calde, care favorizează apariția edemului și dezvoltarea inflamației, și nu luați aspirină sau alte medicamente care îngreunează coagularea sângelui.

În perioada de vindecare după extracția dentară, evitați pe cât posibil să strănutați, evitați supraîncălzirea (exemplu: băi fierbinți, stat în soare sau solar), efortul fizic intens sau ridicarea de greutăți și renunțați la fumat măcar în primele 2-3 zile după extracție.

 

Igiena orală după extracția dentară

Imediat după extracția dentară nu este necesară igiena bucală, fiind recomandat ca primul periaj să fie a doua zi dimineață. Este indicat să folosiți o periuță de dinți cu peri moi și o cantitate mică de pastă de dinți.

Nu se recomandă clătirea puternică a gurii și nici folosirea irigatorului bucal în primele 3 zile.

Respectând aceste recomandări, este important să continuați igiena orală și în perioada vindecării, pentru a preveni acumularea de placă bacteriană, care poate duce la inflamații și complicații.

 

Simptome care te trimit înapoi la stomatolog, după extracția dentară

După o extracție dentară, este normal ca gingia să se umfle și să doară, inclusiv obrazul poate fi umflat și chiar învinețit. Important e ca aceste simptome să nu persiste mai mult de 3-4 zile, situație în care este important să vă faceți o nouă programare la stomatolog.

De asemenea, este cazul să revii la medic dacă sângerarea după extracție este abundentă chiar și după câteva ore de la intervenția stomatologică, dacă alveola nu prezintă cheagul de sânge de protecție, ci este goală, „uscată”, de culoare gălbuie – cenușie, cu un miros neplăcut, sau dacă în alveolă apare puroi cu miros neplăcut.

În primele 1-2 zile după extracția dentară, în special a molarilor, este posibil să prezentanți stare febrilă, dar dacă febra este constantă, cu o temperatură de peste 38°C mai mult de 2 zile, trebuie să vă întoarceți la la medicul specialist.

Amorțeala obrazului după o extracție este normală, mai ales în primele 24 de ore, dar dacă aceasta persistă mai mult timp, poate fi un semn că nervii au fost afectați și este necesară verificarea de către un medic specialist. La fel, dacă nu puteți deschide gura larg sau încă prezentați dureri chiar și după 4 zile de la extracție, dacă simțiți durere la suflatul nasului sau la respirație sau prezentați scurgeri de lichide și secreții nazale, toate sunt semne că e cazul să mergeți la un nou control la medicul stomatolog.

Indiferent de cât de ușoară sau dificilă a fost extracția dentară, respectați sfaturile medicului specialist și programați un nou control de verificare a vindecării, la perioada recomandată de stomatolog.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel