Din cuprinsul articolului
Dacă vedeți acest lucru în ochi, trebuie să mergeți imediat la medic! Stadiile incipiente ale bolii Alzheimer și ale altor afecțiuni neurologice sunt mult mai ușor de identificat. Pe măsură ce tehnologia avansează, ochiul poate deveni un instrument util pentru diagnosticarea mai multor boli și tulburări.
Cercetătorii de la Universitatea din California au dezvoltat o aplicație pentru smartphone care poate detecta semnele timpurii ale bolii Alzheimer și ale altor tulburări neurologice. Una dintre aplicații se folosește de camera cu infraroșu a telefonului pentru a urmări schimbările în mărimea pupilei unei persoane.
Aceste măsurători pot fi apoi utilizate pentru a evalua starea cognitivă a acelei persoane. Pe măsură ce tehnologia evoluează, ochii ar putea deveni un mijloc eficient de diagnosticare a unor boli și afecțiuni. Și asta pentru că ochiul necesită metode de examinare mai puțin invazive decât alte părți ale corpului, scrie Hulldailymail.
Dar chiar și fără tehnologie, anumite probleme de sănătate pot fi detectate prin simpla analizare a ochilor. Iată câteva dintre semnele care apar în ochi și care pot indica unele afecțiuni.
Pupila răspunde instantaneu la lumină, devenind mai mică în medii luminoase și mai mare în condiții mai slabe de lumină. Răspunsurile lente sau întârziate în dimensiunea pupilei pot indica mai multe afecțiuni grave, cum ar fi boala Alzheimer, dar și dovada consumului de droguri. Pupilele dilatate sunt frecvente la cei care folosesc droguri de mare risc precum cocaina și amfetamina. La consumatorii de heroină pupilele sunt foarte mici.
Schimbarea culorii
O schimbare a culorii sclerei („albul ochilor”) sugerează că ceva nu este în regulă. Un ochi roșu, injectat, poate fi semnul excesului de alcool sau al abuzului de droguri. Poate fi cauzată și de o iritație sau infecție care, în cele mai multe cazuri, trece în câteva zile.
Dacă schimbarea culorii este persistentă, poate semnala o infecție mai gravă, inflamație, o reacție la lentilele de contact sau la soluțiile acestora. În cazuri extreme, un ochi roșu indică glaucom, o boală care poate duce la orbire.
Când sclera devine galbenă, este cel mai evident semn al icterului și al unor afecțiuni ale ficatului. Acestea includ inflamația ficatului (hepatită), afecțiuni genetice sau autoimune.
O pată roșie pe albul ochiului (hemoragie subconjunctivală) este întotdeauna rezultatul unui mic vas de sânge care s-a spart. De cele mai multe ori, nu există o cauză cunoscută și dispare în câteva zile. Cu toate acestea, poate fi și un indiciu al hipertensiunii arteriale, al diabetului și al tulburărilor de coagulare a sângelui care provoacă sângerare excesivă. Medicamentele care subțiază sângele, cum ar fi aspirina, pot provoca apariția acestei pete roșii.
Pleoapele pot indica de asemenea multe boli
Acestea sunt în mare parte legate de afecțiuni minore ale glandelor din pleoape. O afecțiune comună este șalazionul, care apare ca un nodul roșu pe pleoapa superioară și, mai rar, pe cea inferioară, și este cauzată de o glandă blocată. Dispare în general de la sine sau cu comprese calde. Dacă persistă, trebuie îndepărtată printr-o procedură simplă.
Inel alb în jurul corneei
Un inel alb sau gri în jurul corneei este adesea asociat cu colesterolul ridicat și cu un risc crescut de boli de inimă. De asemenea, poate fi semn al alcoolismului. Este observat adesea la ochii persoanelor în vârstă, motiv pentru care denumirea medicală care i-a fost dată este „arcus senilis”.
Ochii bulbucați pot fi o trăsătură facială normală, dar atunci când ochii care nu arătau astfel încep să iasă în față, cea mai evidentă cauză este o problemă cu glanda tiroidă și necesită asistență medicală. Un singur ochi care este bulbucat poate fi cauzat de o leziune, o infecție sau, mai rar, de o tumoare în spatele ochiului.
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…