Traumatismele oculare, o problemă deloc de neglijat: pot avea consecinţe majore

Traumatismele oculare. Leziunile oculare sunt extrem de serioase și nu trebuie sub nicio formă neglijate. Acestea pot avea consecințe grave asupra vederii și pot duce chiar la pierderea acesteia. Este important să căutați imediat ajutor medical atunci când aveți o leziune oculară pentru a evita complicații ulterioare. Nu încercați să tratați singuri leziunea, ci urmați sfatul medicului specialist pentru a beneficia de tratamentul adecvat.

Traumatismele oculare, extrem de periculoase

Spre deosebire de o echimoză sau de o rană a pielii, un traumatism ocular este mult mai periculos, ochiul fiind un organ mic, cu componente care au un rol precis şi extrem de important.

Sursă foto: Societatea Română Retina

„Următoarele simptome sunt alarmante în cazul unui traumatism ocular: fotofobia (adică intoleranţa la lumină naturală sau artificială), lăcrimarea abundentă, senzaţia de durere şi de prezenţă a unui corp străin la nivelul ochiului, înroşirea ochiului şi scăderea acuităţii vizuale. Şi modificarea aspectului zonei din jurul ochiului este un semnal de alarmă”, atrage atenţia medicul primar oftalmolog Claudia Moiceanu de la Europe Eye Hospital, citează Adevărul.

Contuzii şi plăgi, periculoase?

Mai ales în perioada Sărbătorilor, medicii tratează cazuri de contuzii oculare. Pistoalele cu bile, resorturile metalice, dopurile de la sticlele de şampanie, toate acestea se fac vinovate de lovituri la nivelul globului ocular. Acestea sunt traumatisme neperforante, care provoacă spargerea unor mici vase de sânge subconjunctivale, vizibile pe zona albă a ochiului. De multe ori, problema nu este una gravă, structurile ochiului rămânând intacte. Însă, după cum ne atrage atenţia medicul oftalmolog, dacă unda de şoc este puternică, ea poate afecta structurile interne ale ochiului, mergând până la cataractă traumatică sau până la dezlipire de retină.

„Inclusiv traumatismele craniene care nu au în aparenţă legătură cu ochiul pot avea răsunet asupra retinei, de aceea medicul oftalmolog examinează fundul de ochi şi în aceste cazuri”, explică medicul Claudia Moiceanu.

Riscul de cataractă traumatică este cu atât mai mare în caz de traumatisme perforante, în care un corp străin pătrunde în ochi. Acesta poate sparge capsula cristalinului, astfel că în interiorul capsulei pătrunde lichidul dintre cristalin şi iris, adică umoarea apoasă, şi astfel cristalinul îşi pierde transparenţa, devine alb.

Arsurile cu sodă

Leziunea produsă de o petardă la nivelul ochiului este de două tipuri: pe de o parte, este vorba de o contuzie mecanică, iar pe de alta, de o arsură termică. Arsurile pot fi şi de origine chimică, produse la locul de muncă sau la domiciliu, cu produse de curăţare de tipul sodei caustice, amoniacului sau varului. „Majoritatea arsurilor chimice la nivelul ochiului sunt provocate de baze, iar efectele sunt mult mai grave decât în cazul acizilor”, ne spune medicul Moiceanu de la Europe Eye Hospital. Aceasta pentru că bazele au o penetrabilitate mai bună, putând afecta grav corneea şi conjunctiva.

Toate aceste accidente impun prezentarea la medicul oftalmolog, pentru tratament de urgenţă. Există şi situaţii în care traumatismele oculare sunt provocate de radiaţiile solare, când poate fi suficientă aplicarea de lacrimi artificiale la domiciliu.

Ajutor până ajungem la medic

Atunci când suferim un traumatism ocular, este recomandabil să fim văzuţi de un medic oftalmolog. Până la prezentarea la medic, în multe cazuri, primul gest este spălarea ochiului.

„În principiu, orice traumatism se tratează prin spălarea ochiului cu apă curată. Eventual se poate aplica şi o compresă sterilă lejeră”, recomandă medicul Claudia Moiceanu. Iar pentru a preîntâmpina aceste accidente, medicul ne recomandă tuturor să stăm departe, la propriu, de dopurile de şampanie.

 

Recent Posts

Imagini virale cu lilieci care zboară în saloanele copiilor internați la Spitalul Oltenița. Reacția conducerii

Imagini surprinse în Spitalul Municipal Oltenița, în care lilieci zboară printr-un salon pentru copii, au…

14 minute ago

Sărbătoare 5 noiembrie: Doi mari sfinți în calendarul ortodox sunt sărbătoriți – ocrotitori ai căsniciei. Rugăciunea care rezolvă neînțelegerile în familie

Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…

34 de minute ago

Un simplu test de un minut ar putea prezice dacă ești în pericol să mori în următorii 10 ani

În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…

54 de minute ago

O masă caldă în centrele E.G.A.L. pentru copiii din zone defavorizate

O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…

o oră ago

Profesorul Vlad Ciurea: Acesta este secretul unei vieți bune

Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…

2 ore ago

Am scăpat de sindromul colonului iritabil cu aceste două modificări ale regimului alimentar

De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…

2 ore ago

Citeste si: