Din cuprinsul articolului
Trauma ne afectează viața mai mult decât conștientizăm. Ce este, de fapt, trauma și cum se manifestă? Care este cel mai bun mod de a trata o traumă.
Înțelegerea efectelor neurologice ale traumei vă poate ajuta să eliminați obstacolele mentale și emoționale.
Trauma ne afectează viața mai mult decât conștientizăm
La scurt timp după ce și-a început practica în 2010, Mastin Kipp, creatorul Functional Life Coaching, a observat un model de comportament la clienții săi.
„Își stabileau obiective – să încerce un plan de masă, să renunțe la locul de muncă – dar nu le urmau. După ani în care m-am întrebat de ce, mi-am dat seama că toată lumea a trecut prin ceva care le-a dat „dovada” că nu ar trebui sau nu ar putea merge mai departe”, a declarat Kipp, potrivit oprahdaily.com.
Revenind la neuroștiință, Kipp a venit cu un răspuns mai clar: „Neatingerea obiectivelor nu s-a datorat doar unei convingeri auto-limitante, s-a datorat unei traume”.
Cercetările lui Kipp au indicat faptul că trauma se înglobează în corp, afectând nu numai emoțiile noastre, ci și capacitatea creierului de a funcționa.
„Stresul crescut poate determina sistemul nervos să intre într-un răspuns de luptă sau fugă, care deturnează resursele din lobul neural frontal, unde trăiesc abilitățile funcției executive precum luarea deciziilor și memoria.”
Înseamnă că trauma nu este doar o chestiune de a rămâne în sau de a te agăța de experiențele rele, ci și de a fi afectat de ele, uneori permanent.
„Nu este vorba doar despre ceea ce ți sa întâmplat”, spune Kipp. „Este vorba despre ceea ce s-a întâmplat în interiorul tău din cauza celor prin ce ai trecut.”
În cele din urmă, spune Kipp, abordarea traumei este un mijloc de a îndepărta obstacolele mentale și emoționale: „Oamenii vor să trăiască o viață cu un scop, dar dacă sistemul tău nervos te reține, nu vei ajunge niciodată acolo, indiferent de cât de multe afirmații sau meditații faci.” Mai jos, Kipp abordează elementele de bază despre cum suntem răniți și cum ne vindecăm.
De fapt, ce este trauma și cum se manifestă?
Trauma este orice experiență de amenințare, deconectare sau imobilizare care are ca rezultat dereglarea sănătății tale mentale, emoționale, spirituale sau corporale. Aceasta se poate manifesta sub formă de insomnie, anxietate, perfecționism, auto-vătămare, ADHD.
Dependența este mai mult sau mai puțin un răspuns la traumă – este o modalitate de a-ți regla starea emoțională pentru a face față durerii subiacente, de bază. Deci întrebarea nu este de ce dependența, ci de ce durerea? Când înțelegi știința, rușinea iese chiar pe fereastră pentru că îți dai seama că reacția sistemului tău nervos nu a fost neapărat „rea”; a fost doar un răspuns adaptativ.
Când încercăm să ne vindecăm, nu ne condamnăm experiențele: dacă o experiență traumatică te împiedică să faci activități regulate, este o problemă. A fi blocat într-o rutină de panică, amânare sau depresie poate fi un simptom.
Doi oameni ar putea experimenta același eveniment, dar doar unul dintre ei suferă o traumă de durată. Cum este posibil?
Contează rezistența emoțională și, de asemenea, consecințele, adică recunoașterea unui eveniment. Dacă două persoane sunt agresate și unul nu este crezut, dar celălalt este îngrijit de un martor empatic, acesta din urmă se va vindeca mult mai bine. Prognosticul pe termen lung va fi complet diferit.
Care este cel mai bun mod de a trata o traumă
Nicio metodă – terapia vorbirii, terapia cognitiv-comportamentală, Ecstasy sau orice altceva – nu va funcționa dacă clientul nu se simte în siguranță cu practicianul. În multe privințe, siguranța este tratamentul, pentru că a te simți în siguranță să discuți despre lucruri care înainte erau de nedescris este o experiență corectivă în sine.
În general, cel mai bine este să găsești practicieni care sunt pricepuți să navigheze în amintirile traumatice sau flashback-uri. Dar persoana care te tratează eficient poate să nu aibă un alfabet după numele lor – șamanii au existat de mult mai mult timp decât Asociația Americană de Psihiatrie.
Ce trebuie urmărit, care este scopul când sunt abordate traumele?
Trauma te deconectează și îți oprește capacitatea de a prospera — ești în modul de supraviețuire. Cu un tratament eficient, nu înseamnă că nu vei mai experimenta acele răspunsuri traumatice, dar intensitatea, frecvența și durata sunt reduse. Când cineva ajunge în punctul în care poate spune: „Asta nu sunt eu, asta este ceva ce mi s-a întâmplat mie”, este o revelație.