Din cuprinsul articolului
Rănile greu vindecabile sunt constituite de acele leziuni la nivel tisular care întâmpină dificultăți în a se închide, îngreunând procesul natural de vindecare.
Deși, vindecarea reprezintă un proces natural, care ar trebui sa pornească accesând propriile resurse de vindecare, în unele cazuri acesta poate întârzia, din cauza unei mobilizări tardive a sistemului imunitar sau existenței unor condiții speciale la care este supusă zona afectată. Poate fi cazul diabeticilor sau a persoanelor care prezintă insuficiență circulatorie la nivel periferic.
Care este, așadar cauza acestei condiții și cum putem veni în sprijinul sistemului imunitar si circular, pentru a susține procesul de regenerare tisulară (a țesuturilor)?
Dr. Ramona Aldea, medic primar endocrinolog, specialist în medicină hiperbară: „De cele mai multe ori, dificultatea acestui proces care ar trebui să aibă loc în mod natural este cauzată de diverse afecțiuni asociate ce pot fi în același timp întreținute și de alți factori precum: vârsta, bolile cronice, dieta săracă în agenți nutritivi, fumatul, etc. Principalul element de care corpul are nevoie pentru a se regenera, în această situație, este oxigenul.
Terapia de oxigenare intravenoasă implică administrarea de oxigen pur, în mod sistemic (intravenos), cu ajutorul unor echipamente speciale, având ca scop tratarea unor boli cronice. Scopul acestei terapii este de susținere a procesului regenerativ natural, propriu corpului uman.
Dr. Ramona Aldea recomandă oxigenoterapia în susținerea procesului regenerativ al țesuturilor: „Administrat în doze mici, oxigenul este non-toxic, modulează energia celulară și eliberează moleculele nutritive, responsabile de procesele biologice de regenerare a organismului. Creșterea saturației de oxigen la nivel arterial și stimularea sintezei eozinofilelor sunt, așadar, principiile celui mai puternic mecanism de apărare, propriu corpului.”
Astfel odată ajuns în sânge, oxigenul se leagă într-o proporție de peste 95% de hemoglobină, formând oxihemoglobina. Restul oxigenului duce la apariția așa numitelor bule de oxigen, ce sporesc mecanismele antioxidante ale corpului, implicate în regenerarea tisulară.
Întrucât privarea de oxigen stă la baza încetinirii procesului regenerativ, conduita terapeutică va fi îndreptată către soluții terapeutice de reoxigenare. Astfel, tratamentul de bază indicat în majoritatea cazurilor este oxigenoterapia, care uneori poate fi completată de laserterapia cu diodă de culoare infraroșie.
Des utilizată în tratamentul leziunilor complicate, laserterapia cu diodă de culoare infra-roșie se utilizează complementar oxigenoterapiei intravenoase, având numeroase beneficii printre care: o creștere a aportului de oxigen cu până la 20%, creșterea producției de ATP precum și îmbunătățirea calității membranei eritrocitare. Toate acestea susțin, deopotrivă, procesul regenerativ și favorizează vindecarea leziunilor complicate de la nivelul țesuturilor.
„Spre deosebire de oxigenoterapie, laserterapia cu diodă de culoare infraroșie se utilizează extern, la nivelul pielii și urmărește obținerea unui rezultat antiinflamator și decongestionant. Beneficiul major al acestor terapii este lipsa efectelor adverse, aproape toți pacienții beneficiind de un rezultat terapeutic favorabil, fără complicații asociate.” Subliniză Dr. Ramona Aldea.
Pentru că statistic această condiție medicală este întâlnită și adresată cel mai frecvent pacienților care depășesc vârsta de 60 de ani, putem concluziona că vârsta este un factor de risc per se , alături de boli cronice precum diabetul dar și sistemul circulator precar, care împiedică transportul de oxigen la nivelul leziunii.
Circulația sanguină este cea care asigură aportul de oxigen și de factori regenerativi la nivelul unei zone afectate, cum este cazul unei răni. Dacă vascularizarea la nivelul acesteia este precară, timpul de vindecare va fi încetinit sau împiedicat. Probleme de vascularizare locale, boli cardiace, renale sau pulmonare pot de asemenea, îngreuna aportul de factori regenerativi la nivelul rănii.
Noile terapii regenerative, de tipul oxigenoterapiei si laserterapie cu diodă de culoare infraroșie sprijină procesul de regenerare celulare, prin restaurare a unui flux sangvin optim, prin oxigenare si terapii adjuvante si atraumatice, stimulând propria resursă a organismului uman. În multe dintre cazuri, aceste două tipuri de terapii regenerative funcționează una în completarea celeilalte, de asemenea împreună și cu o îngrijire corectă a plăgii.
Pentru ca principiu de baza al medicinii regenerative este personalizarea procesului terapeutic, plecând de la unicitatea și particularitățile fiecărui pacient, este important ca acest proces să fie recomandat de medici cu expertiză și certificare în acest tip de terapii, iar efectuarea terapiilor regenerative să fie realizate în centre cu experiență, pentru a putea monitoriza permanent evoluția dar mai ales pentru a alege corect conduita terapeutică, în funcție de comorbiditățile fiecărui pacient în parte.
Dr. Ramona Aldea: Înainte de orice terapie medicală, regenerativă sau complementară, starea generală de sănătate a pacientului trebuie atent monitorizată. Antecedentele, comorbiditățile, respectiv orice alte informații cu privire la istoricul bolilor sunt deosebit de importante. Comunicarea și cooperarea cu medicul curant reprezintă unul dintre factorii cheie care aduc rezultate benefice în tratamentul oricărei patologii. Pentru un act medical optim este esențială complianța în relația medic-pacient.”
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…