Categories: Stil de viaţă

Tratamentul FIV cu ovocite donate, o soluție promițătoare în tratamentul infertilității

Pentru femeile care nu reușesc să obțină o sarcină cu ajutorul ovulelor proprii, tratamentul FIV cu ovocite donate este soluția ideală pentru cuplurile care vor să își întemeieze o familie. Acest tip de tratament este rapid și nedureros, fiind atent monitorizat de o echipă de specialiști în domeniu. 

Însă, înainte de a se angaja în acest proces, cuplurile ar trebui să înțeleagă care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă. De la procedurile medicale propriu-zise la aspectele emoționale, pregătirea și informarea adecvată sunt esențiale pentru a crește șansele de succes a tratamentului FIV cu ovocite donate proaspete.

Dr. Lucie Švabíková, medic specialist FIV, cu o experiență vastă în obstetrică și ginecologie, și este coordonatorul echipei medicale Prague Fertility Centre. Dr. Švabíková este profesor și lector la cursurile avansate de histeroscopie de la Facultatea de Medicină a Universității Charles din Praga, a explicat ce presupune acest proces.

DZ: Ce este tratamentul FIV cu ovocite donate?

Dr. Lucie Švabíková: Tratamentul de fertilizare in vitro (FIV) cu ovocite donate este adesea recomandat femeilor care întâmpină dificultăți în conceperea unei sarcini cu propriile ovule. Este o metodă de reproducere asistată în care ovulele sănătoase și atent selecționate, provenite de la o donatoare anonimă, sunt utilizate pentru a fi fertilizate cu spermatozoizii proprii ai cuplului. 

DZ: Care sunt primii pași pe care trebuie să îi parcurgă un cuplu pentru începerea tratament FIV cu ovocite donate?

Dr. Lucie Švabíková: Primul pas pentru începerea tratamentului FIV cu ovocite donate este o consultație în care pacientul va discuta cu un medic specialist despre istoricul medical și se vor examina analizele deja efectuate pentru stabilirea unui tratament personalizat. În cazul femeilor, consultația include un examen ginecologic, o ecografie și analize de sânge, iar în cazul bărbaților, consultația implică în principal o spermogramă și un test de sânge pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală. 

După aprobarea de medicul specialist, următorul pas pentru cuplu este alegerea donatoarei. Aceasta poate fi aleasă în funcție de fenotipul personal al părinților, mai exact culoarea părului, a ochilor și a pielii, înălțimea etc, de grupa sanguină și de orice alte preferințe personale. Toate donatoarele sunt supuse unui examen medical, genetic și psihologic. 

DZ: Cum se realizează transferul de embrioni?

Dr. Lucie Švabíková: În primul rând, medicul va întocmi un protocol de tratament pentru a sincroniza ciclul menstrual al pacientei cu cel al donatoarei, astfel încât transferul de embrioni să fie efectuat la momentul ideal. Este necesar să fie urmat de viitoarea mamă și un tratament hormonal, sub formă de pilule, pentru a pregăti mucoasa uterină pentru implantarea embrionului. În ziua prelevării, embriologii fertilizează ovocitele mature ale pacientei și pe cele ale donatoarei cu spermatozoizii cei mai viabili ai partenerului.

Această metodă este cunoscută sub numele ICSI (Injecție intracitoplasmatică a spermatozoizilor) și presupune injectarea spermatozoizilor selectați direct în ovul. Cu toate acestea, mai există și alte proceduri precum MICHSS sau LAISS, proceduri care pot fi folosite pentru a crește rata de succes a tratamentului. Rata de succes al tratamentului FIV cu ovocite donate proaspete în cadrul Prague Ferily Centre este de 69%, față de 50,5% media europeană.

DZ: Care este diferența dintre aceste două metode?

Dr. Lucie Švabíková: Metoda MICHSS (Selectarea spermatozoizilor prin metoda cipului microfluidic), ajută la selectarea celor mai viabili spermatozoizi pentru fertilizare. Medicul specialist se folosește de cip microfluidic care reproduce mediul din trompele uterine, permițând doar spermatozoizilor de cea mai bună calitate să treacă prin membrană. Metoda LAISS (Selectarea spermatozoizilor imobili însă viabili pentru fertilizare asistată prin laser) se folosește în cazul în care eșantionul de prelevare conține 100% spermatozoizi imobili. Cu ajutorul unui laser, embriologul selectează spermatozoizii imobili, dar viabili, aceștia urmând să fie utilizați pentru fertilizare.

DZ: Care sunt pașii următori ai procesului de FIV cu ovocite donate?

Dr. Lucie Švabíková: În următoarea etapă de după fertilizare, embrionii sunt dezvoltați în laboratorul clinicii timp de câteva zile. În cadrul acestui proces se poate folosi o metodă inovatoare de cultivare a embrionilor, monitorizarea Time-lapse (EmbryoScope) ce permite monitorizarea continuă a embrionilor cu ajutorul unei camere, fără a fi necesară manipularea lor. Dezvoltarea embrionilor este monitorizată în timpul cultivării acestora. În funcție de calitatea și evoluția acestora, embriologul stabilește data transferului embrionar.

DZ: Cum decurge procedura de transfer embrionar și cât timp poate să dureze aceasta?

Dr. Lucie Švabíková: Transferul embrionului este o procedură rapidă și nedureroasă.  Medicul transferă embrionul selecționat în uter sub control ecografic, iar pacienta poate părăsi clinica după o scurtă perioadă de odihnă. 

Este important ca pacienta să urmeze regimul de odihnă indicat de medic, să evite activitatea fizică intensă, relațiile sexuale și băile fierbinți. După 14 zile de la transfer se poate face un test de sarcină, iar rezultatul trebuie comunicat medicului specialist indiferent dacă acesta este pozitiv sau negativ.  

Recent Posts

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

7 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

7 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

8 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

8 ore ago

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

8 ore ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

9 ore ago

Citeste si: