Categories: Ştiri sănătate

Tratamentul controversat cu care s-a vindecat de cancer în stadiu 3 o pacientă

Un tratament pentru cancer pe bază de virusuri a vindecat cancerul. Un caz rar de auto-experimentare în medicină a stârnit dezbateri intense în comunitatea științifică. Beata Halassy, o expertă în virusologie de la Universitatea din Zagreb, a reușit să își trateze cu succes cancerul de sân în stadiu 3 folosind un tratament experimental cunoscut sub numele de viroterapie oncolitică (OVT). 

Cu toate că rezultatul a fost pozitiv – Halassy este în remisie de patru ani – metoda sa și publicarea ulterioară a raportului de caz au generat controverse legate de etica auto-experimentării.

Cum funcționează viroterapia oncolitică

OVT este un tratament inovator care folosește virusuri pentru a infecta și distruge celulele canceroase, stimulând în același timp sistemul imunitar să lupte împotriva acestora. Deși această metodă a fost aprobată în SUA pentru tratarea melanomului metastatic prin utilizarea virusului T-VEC, până acum nu a fost aprobată pentru tratarea cancerului de sân.

Halassy, având o vastă experiență în laborator cu cultivarea și purificarea virusurilor, a decis să își injecteze tumoarea cu două virusuri succesiv: un virus al rujeolei și un virus al stomatitei veziculoase (VSV). Ambele virusuri au fost folosite anterior în studiile clinice pentru tratarea cancerului.

„Am simțit că era datoria mea să împărtășesc descoperirile mele”, a declarat Halassy pentru interestingengineering.com. Totuși, acest pas îndrăzneț a fost întâmpinat cu reticență.

De ce este controversat acest tratament pentru cancer

Publicarea raportului de caz în revista Vaccines a fost posibilă datorită unui editor care a avut curajul de a susține lucrarea, după ce mai mult de douăsprezece alte reviste au refuzat să o publice. „Preocupările majore ale celor care refuzau au fost întotdeauna problemele etice”, a explicat Halassy. Auto-experimentarea ridică probleme morale și legale, întrucât există riscul ca alți pacienți să fie tentați să urmeze același tip de tratament neaprobat.

Jacob Sherkow, cercetător în domeniul dreptului și medicinei la Universitatea Illinois Urbana-Champaign, susține că auto-experimentarea nu este, în sine, un motiv de îngrijorare. Totuși, el avertizează că împărtășirea rezultatelor ar putea încuraja pacienții să renunțe la tratamentele tradiționale, alegând abordări riscante care nu au o validare științifică suficientă. „Cred că, în cele din urmă, se încadrează în limitele eticii, dar nu este un caz clar”, a spus Sherkow, adăugând că ar fi preferat să vadă un comentariu despre implicațiile etice alături de raport.

Halassy nu regretă că s-a autotratat și că a căutat să împărtășească experiența sa cu comunitatea științifică. Ea consideră că, deși există riscuri asociate cu automedicația, tratamentul său necesită un nivel ridicat de cunoștințe și abilități specifice, ceea ce îl face dificil de reprodus de către persoane fără pregătire avansată. Cu toate acestea, succesul ei a adus o direcție nouă cercetării sale: recent, ea a obținut finanțare pentru a studia utilizarea viroterapiei în tratarea cancerului la animalele domestice, deschizând noi posibilități în acest domeniu promițător.

Implicațiile viroterapiei în tratamentul cancerului

Până în prezent, majoritatea studiilor clinice privind viroterapia oncolitică s-au concentrat pe cancerele în stadiu avansat, metastatice. În ultima vreme, însă, interesul s-a extins și către cancerele în stadiu incipient, cum este cazul lui Halassy. Succesul ei personal ridică întrebări importante despre viitorul viroterapiei și despre potențialul ei de a deveni o metodă de tratament mai accesibilă și mai sigură.

Halassy crede că metoda OVT merită să fie studiată mai profund și aplicată cu mai multă deschidere. „Experiența mea mi-a oferit o perspectivă unică și sper să încurajeze mai multe cercetări în acest domeniu”, afirmă ea.

Deși tratamentul pe care l-a folosit Halassy a dus la vindecarea ei, auto-experimentarea ridică întrebări complexe legate de etică și siguranță. Povestea ei este un memento al curajului și al limitelor pe care unii oameni de știință sunt dispuși să le depășească pentru a găsi noi soluții. În timp ce cercetările în viroterapie continuă, cazul Beatei Halassy rămâne o lecție despre inovație, perseverență și dilemele etice din spatele descoperirilor medicale.

Recent Posts

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

46 de secunde ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

21 de minute ago

Leac din bătrâni pentru ciocurile din călcâie. Lidia Fecioru: După 3-4 aplicări încep să se dizolve

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…

40 de minute ago

Pr. Cleopa: Cel mai mare demon! Îl invoci fără să ştii chiar pe pomelnic

Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…

o oră ago

Vești noi pentru seniori. Ce se întâmplă cu pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei

Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…

o oră ago

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Așa scapi rapid de SIMPTOME

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…

2 ore ago

Citeste si: