Din cuprinsul articolului
Tratament accident vascular cerebral. Tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratarea accidentului vascular ischemic în primele 4,5 ore de la debutul simptomelor, în absența contraindicațiilor.
Prin aceasta se poate obține o evoluție mai rapidă spre ameliorarea paraliziei, tulburărilor de vorbire sau a altor semne și se cresc șansele pacientului de a evolua fără sechele. Administrarea acestui medicament reprezintă tratamentul de elecție la momentul actual, pe plan mondial.
Accidentul vascular cerebral ischemic se produce atunci când un vas de sânge de la nivelul creierului este blocat de un cheag, ducând la pierderea definitivă a țesutului cerebral din zona respectivă. Tromboliza constă în injectarea unei substanţe ce poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format și la restabilirea circulației sangvine, astfel încât țesutul cerebral ischemiat să nu se mai necrozeze. Tratamentul se administrează în perfuzie, în decurs de o oră.
“În fiecare zi, numeroase persoane care au suferit un atac vascular cerebral ischemic pierd șansele de recuperare completă, deoarece nu ajung la spital în timp util pentru a primi acest tratament. Este esențial ca oamenii să recunoască simptomele unui AVC ischemic și să se prezinte într-un serviciu de urgență în primele 3 ore de la debutul său“, a explicat dr. Simona Novac, medic primar neurologie.
Accidentul vascular cerebral este a doua cauză de deces în patologia cardiovasculară, la noi în țară, după infarctul miocardic. România se află pe locul 2 în Europa în ceea ce privește cazurile de deces și de infirmități (ex. handicap motor, demență) provocate de acesta. AVC ischemic reprezintă aproximativ 80 – 85% din totalitatea accidentelor vasculare cerebrale. De regulă, acesta se asociază cu ateroscleroza (depuneri de lipide pe pereții vaselor de sânge), fumatul sau afecțiuni cardiovasculare (precum hipertensiunea arterială și fibrilația atrială), diabet zaharat.
Simptomele unui AVC ischemic se pot instala brusc, în câteva secunde, sau se pot agrava treptat, în funcție de dimensiunea și localizarea cheagului de sânge. Acestea pot fi:
Printre măsurile de prevenţie care pot fi luate pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral menţionăm: adoptarea unui stil de viaţă sănătos, renunţarea la fumat, controlul tensiunii arteriale şi al glicemiei.
Procedura de tromboliză intravenoasă este contraindicată anumitor categorii de pacienți, printre care cei cu patologie cerebrală preexistentă (istoric de hemoragie cerebrală, intervenție neurochirurgicală în ultimele 3 luni, tumoră cerebrală), patologie cardiovasculară (disecție de aortă, endocardită infecțioasă), patologie gastrointestinală (hemoragie gastrointestinală recentă, varice esofagiene, pancreatită acută, cancer gastrointestinal neoperat), pacienților cu coagulopatii, dar și celor care urmează anumite tratamente anticoagulante.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…