Din cuprinsul articolului
Bronșiolita acută este o infecție virală care afectează cele mai mici căi respiratorii (bronșiolele). Aceasta sse poate manifesta la orice vârstă, însă apare frecvent în cazul copiilor.
Ca mod de transmitere, bronșiolita este foarte asemănătoare cu gripa. Afecțiunea blochează bronșiolele și face respirația să fie grea și șurăietoare, deoarece plămânii nu pot elimina aerul la fel de bine.
Bronșiolita se tratează în funcție de forma manifestată. Mukți părinți aleg să trateze această afecțiune acasă, folosind nebulizarea cu medicație activă. Cu toate acestea, Mihai Craiu, pediatru, susține că tratamentul nu este deloc potrivit pentru copii și este chiar inutil.
„Copiii internați în secția de boli respiratorii a INSMC au deseori diagnosticul de bronșiolită acută. In special în sezonul rece. Acum sunt mai mulți sugari spitalizați cu acest diagnostic… pacienți cu vârstă foarte mică și având severitate mare, astfel încât este necesară administrarea de oxigenoterapie continuă și monitorizare cardio-respiratorie.
Fiind una dintre cele mai frecvente boli respiratorii la sugar și având un potențial de agravare semnificativ, pentru bronșiolita acută s-au elaborat protocoale de diagnostic și de tratament. Există chiar și unul românesc, ce este drept, ceva mai vechi”, scrie medicul pediatru pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.
Făcând referire la protocoalele din SUA și Australia, medicul dezvăluie ce nu trebuie să folosim niciodată pentru a trata bronșiolita.
„Toate acestea spun același lucru :
1. NU se administrează Ventolin de rutină.
2. NU se administrează corticoizi – NICI prin nebulizare, nici pe cale orală și nici injectabil intramuscular / intravenos, de rutină.
3. Nu se administrează adrenalină decât in situații exceptionale, când severitatea bolii o impune.
4. Nu se nebulizează soluții hipertone de NaCl, de rutină.
5. Nu se administrează antibiotice, nici măcar Azitromicină (deși e foarte populară acum, un fel de panaceu 🙈)
6. Nu se administrează antivirale.Evident că există pacienți cu bronșiolită foarte gravă, care au nevoie de o abordare personalizată…
DAR
Copilul ce este trimis acasă cu diagnosticul de „bronșiolită acută” NU ARE NEVOIE de nici un fel de nebulizare cu medicație activă (nici cu Fluticazonă, care se găsește greu, nici cu altceva!) și NICI de antibiotice.
Cazurile grave, cu insuficiență respiratorie, se tratează în spital și ar putea avea nevoie de unele medicamente care nu sunt recomandate de rutină.
Vă rog respectuos să opriți avalanșa aceasta de nebulizări făcute inadecvat la domiciliu! O simplă anchetă jurnalistică ar dovedi că astăzi peste 1000 de copii mici primesc aceste medicamente, în mod inutil și probabil dăunător.
Bronșiolita acută nu reprezintă un deficit de cortizon în corpul copilului dvs sau în căile respiratorii ale acestuia!”, adaugă medicul pediatru.
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…