Din cuprinsul articolului
Tratamentele anti depresie pot schimba structura creierului. Care este explicația, ce se întâmplă de fapt o arată noi studii.
Probabil că fiecare dintre noi se confruntă cu o depresie la un moment dat, această afecțiune luând un avânt incredibil în timpul pandemiei.
La nivel mondial, milioane de oameni se luptă cu depresia, mulți dintre aceștia pierzând în fața teribilei boli. De altfel, tulburările precum depresia cronică pot fi extrem de dificil de tratat.
Iar veștile nu sunt tocmai bune căci noi studii arată că unii pacienți pot fi ajutați cu tratamentul potrivit, dar există efecte adverse.
Potrivit unor studii recente realizate de oameni de știință din Germania, tratamentele precum medicamentele antidepresive, terapia comportamentală și terapia electroconvulsivă pot schimba structura creierului.
Deocamdată nu se știe cât timp persistă aceste schimbări rămâne. Este doar o perioadă scurtă de timp sau permanent? – este întrebarea la care alte studii trebuie să răspundă.
Cei care suferă de depresie majoră, sau depresie clinică, au probleme cu reglarea emoțiilor negative și reacțiile psihologice la stres. În astfel de circumstanțe dificile, chiar și cele mai plăcute activități pot părea o povară pentru unele persoane.
Studiile de imagistică a creierului, realizate în trecut, au descoperit că depresia majoră este asociată cu schimbări în volumul materiei cenușii și a substanței albe.
Totodată, depresia majoră este asociată cu o activitate crescută în amigdală, fapt ce influențează experiențele emoționale, micșorarea hipocampului, care joacă un rol major în învățarea și memoria pe termen lung, dar și micșorarea ganglionilor bazali, care ajută la procesarea emoțiilor.
Depresia majoră rezistentă la tratament, însă, prezintă schimbări în ganglionii bazali și lobul care procesează informația senzorială, potrivit Descoperă care citează Science Alert.
Dacă există cu adevărat o legătură puternică între structura creierului uman și funcția depresiei, atunci asta ar putea ajuta la îmbunătățirea tratamentelor și diagnosticelor.
Totuși, cercetătorii de astăzi nu sunt de acord că această legătură ar fi suficient de consistentă sau puternică astfel încât să ne putem baza pe ea. Cercetătorii din Germania cred că este.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…