Din cuprinsul articolului
Tratamentele pentru bolnavii de hepatita C
Pacienții bolnavi cu virusul hepatic C nu mai au acces la tratament! Ce se întâmplă cu tratamentele ?
Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) atrage atenția asupra faptului că un număr redus de pacienți infectați cu virusul hepatic C au mai avut acces la terapia antivirală. Cauzele sunt multiple: dificultatea de accesa serviciile medicale în cadrul spitalelor, teama pacienților de a mai intra într-un spital de frica de a nu se infecta și cu virusul coronavirus, programările târzii.
În perioada 29 – 31 octombrie are loc Conferința Națională a Pacienților cu Afecțiuni Hepatice, care în acest an se desfășoară în on-line. Evenimentul facilitează accesul pacienților bolnavi la contactul cu medici din întreaga țară pe probleme hepatice, dar și pe probleme conexe.
De la începutul anului, multe programe de testare au fost abandonate, în ciuda posibilității medicilor de familie de a prescrie trimitere pentru efectuarea markerilor virali pentru pacienții suspecți sau aflat în zona de risc.
„Este momentul să fim o echipă – medici/autorități/asociații de pacienți și să gasim soluții pentru ca niciun pacient să nu rămână fără medicația de care are nevoie sau mai grav, să nu fie depistat la timp. Înțelegem situația critică în care se află sistemul de sănătate din România, dar pacienții cu afecțiuni hepatice nu trebuie abandonați. Circuitele din spitale sunt esențiale, astfel încât atât pacientul, cât și medicul să se simtă în siguranță. Să nu uităm că vorbim de o boală infecțioasă, dacă ne gândim la infecțiile cu virus hepatitic B, C sau B plus Delta, și, cu atât mai mult, trebuie să învățăm din experiența acestei pandemii”, explică Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice.
„Pandemia și rezervele pe care unii pacienți le-au avut de a se adresa serviciilor medicale de specialitate, au făcut ca numărul total de pacienți cu hepatită C care a accesat tratamentul în acest an (cifra din luna septembrie) să fie de 5.142. În momentul de față, avem în derulare contracte care pot asigura tratamentul pentru 17.600 de pacienți. Am început cu 5800 în 2015, a crescut numărul pacienților înrolați în anul 2017 la 12 000, iar în perioada 2018-2019, 13000 de pacienți.”, declară Adela Cojan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.