Medici școliți și amabili, echipamente de ultimă generație și rezerve care lucesc de curățenie. Toate sunt accesibile și bolnavilor români cu afecțiuni grave, dacă reușesc să obțină aprobările de la Ministerul Sănătații sau Casa de Asigurări de Sănătate. Pentru urgențe, timpul de așteptare este între cinci zile și o lună
Andreea Ciulac
Pacienții români pentru a căror vindecare nu există în România nici aparatura, nici specialiștii necesari și care nu-și permit să suporte din propriul buzunar tratamentele costisitoare ale clinicile din străinătate pot accesa fondurile publice de la Ministerul Sănătății.
Traseul de la A la Z
Varianta îmbunătățită a programului gratuit de tratament în străinătate oferit de minister promite criterii deselectare ceva mai relaxate și eliminarea obstacolelor cauzate de birocrație.
Pentru a putea accesa fondurile salvatoare, pacienții trebuie mai întâi să-și depună dosarul medical la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) locală, alături de o cerere scrisă. Din mapa bolnavului nu trebuie să lipsească copia de pe foaia de observaţie, biletul de ieşire din spital, analizele și recomandarea medicului curant, de specialitate, privind efectuarea tratamentului în străinătate.
MS a eliminat criteriul discriminatoriu care dădea prioritate bolnavilor tineri
în detrimentul celor trecuți de 65 de ani
De acolo, dosarul va pleca către comisia de specialitate teritorială sau direct la Ministerul Sănătății, care sunt obligați să-și comunice decizia în maximum șapte zile de la examinarea cazului. Odată ce au primit OK-ul de a pleca, banii sunt viraţi direct în contul clinicii din afară, iar oamenii au posibilitatea de a coresponda ei înșiși cu medicii străini. În cazul urgențelor medicale, pacienții pot pleca la tratament pe banii lor, urmând ca statul să le deconteze suma în trei zile de la întoarcerea în țară. „După ce ordinul 1011 s-a schimbat, lucrurile merg mai bine, însă în momentul acesta, la Ministerul Sănătății nu se mai alocă bani decât de salarii. Cei care pleacă în afara țării, indiferent dacă o fac prin Ministerul Sănătății sau prin casele de asigurări este bine să ceară acordul prealabil de la autorități. La casele de asigurări se dă în circa cinci zile, la Ministerul Sănății durează circa 1 lună”, spune Carmen Uscatu, de la Asociația „Salvează Vieți”.
Pașii formularului S2, fostul E 112
O altă posibilitate de tratament gratuit în afara țării o reprezintă formularul E112, redenumit de curând ca ES2, eliberat de casele de asigurări de sănăate. Pacienții trebuie să facă dovada că, în România, nu pot beneficia de tratamentul necesar în timp util cu acte medicale, parafate de un specialist.
Scrisoarea medicului, condiția de bază
Astfel, persoana care solicită formularul E112 va depune o cerere scrisă la CNAS împreună cu dosarul medical. Acesta trebuie să conțină neapărat o scrisoare din parte medicului curant, care explică de ce serviciile medicale solicitate de bolnav nu se pot efectua în țară (nu există bancă de donatori, nu există tehnica necesară etc). Altfel, CNAS nu va emite formularul. „Prietenei mele nu au vrut să-i dea actul E112, pentru că doctorul s-a oferit să o opereze în România, chiar și fără aparatura potrivită. Până la urmă, a plătit ea cei 60.000 euro necesari operației în Eveția”, se plânge un comentator pe unul dintre forumurile medicale.
Dacă toate condițiile sunt îndeplinite, se eliberează formularul ES2, de regulă înainte de plecarea persoanei la tratament. Acesta poate fi emis și după plecarea bolnavului, în cazurile de forță majoră, dar numai cu acordul Casei.
Fie că pleacă MS sau prin S2, bolnavii trebuie să ceară acordul prealabil, altfel își recupereazăsume infime, de o mie-două de lei!
Carmen Uscatu,
Asociația „Salvează Vieți”
Horoscopul zilei de miercuri, 6 noiembrie 2024, spune că nativii din zodic traversează o perioadă…
V-ați uitat vreodată la ceas de mai multe ori în timpul zilei exact la 11/11?…
Într-un nou studiu, oamenii de știință americani au descoperit o legătură între viteza de îmbătrânire…
Medicul nutriționist Mihaela Bilic face o serie de recomandări părinților pentru o imunitate mai bună…
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a publicat în premieră o listă care cuprinde 17 agenţi…
Sam Parnia, profesor asociat la Langone Medical Center din cadrul Universității din New York, a…