Din cuprinsul articolului
Recent, cercetătorii au descoperit un posibil tratament revoluționar împotriva cancerului. Acesta folosește o celulă T artificială care acționează asupra tumorilor fără să afecteze țesutul sănătos. De asemenea, specialiștii au concluzionat că ar putea eficient și împotriva COVID-19.
Celula T este responsabilă pentru lupta împotriva unor afecțiuni și agenți patogeni cunoscuți deja organismului nostru. Astfel, utilizând celule deja „antrenate” pentru a lupta împotriva anumitor afecțiuni, tratamentul poate oferi mai multe șanse de vindecare pacienților.
Tratament pentru cancer, eficient și împotriva COVID-19?
Limfocitul T este cel care poartă cu el știință că am trecut printr-o anumită infecție, urmând să ne ajute să ne apărăm. Pe acest principiu s-ar baza utilitazarea lor.”, a explicat, luni, la Antena 3, medicul Carmen Dorobăț.
„Dar trebuie să ne aducem aminte că orice manipulare a acestui lanț imunologic poate avea părți bune și părți rele. De aceea trebuie să știm foarte bine că limfocitul T, odată pătruns într-un organism care l-ar primi cu această informație gata știută, va ști să îl folosească în sensul bun.
Este o altă nouă speranță. Pe lângă medicamentele care sunt acum în studiu clinic, antiviralele.” a adăugat.
Pfizer a început testarea unui medicament anti-COVID
Compania farmaceutică americană Pfizer a anunţat, în luna martie, că a început testarea în SUA a unui medicament anti-COVID, iar testele din laborator au arătat o activitate puternică împotriva SARS-CoV-2.
Medicamentul care se administrează pe cale orală ar putea fi prescris pacienților la primele semne de infectare, a spus anunţat, marţi, compania care a dezvoltat primul vaccin anti-Covid autorizat în SUA și UE.
Vestea bună este că posibilul medicament antiviral a arătat activitate puternică împotriva SARS-CoV-2 în testele de laborator, potrivit Reuters. Candidatul Pfizer, denumit PF-07321332, este un inhibitor de protează care împiedică replicarea virusului în celule.
Reprezentanţii de la Pfizer au precizat că inhibitorii de protează au fost eficienți în tratarea altor agenți patogeni virali precum HIV și virusul hepatitei C, atât singuri, cât și în combinație cu alte antivirale.