Categories: Ştiri sănătate

Tratament revoluționar pentru pacienții bolnavi de cancer.

Din cuprinsul articolului

Oamenii de știință din lume scrutează oceanele Pământului, căutând în adâncurile sale neatinse și cele mai întunecate, totul pentru următorul tratament puternic împotriva cancerului sau antibiotic, deoarece unii trimit scafandri în bărci cu motor, în timp ce alții trimit roboți submersibili și chiar ceva numit „rachetă de noroi”, căutând. fundul mării fără soare.

O moleculă medicinală ar putea fi găsită în microbii culeși în sedimente, poate fi produsă de bureți poroși sau stropi de mare – creaturi cu corp de butoi care se agață de roci sau de dedesubtul bărcilor – sau de bacterii care trăiesc simbiotic într-un melc.

Dar, odată ce un compus dezvăluie potențialul pentru tratamentul, să zicem, al bolii Alzheimer sau al epilepsiei, dezvoltarea lui într-un medicament durează de obicei un deceniu sau mai mult și costă sute de milioane de dolari.

Întoarcerea la origini

Această explorare revoluţionară, dar încă modestă, este în centrul atenţiei pe fondul negocierilor pentru un tratat crucial al Naţiunilor Unite privind marea liberă. Cea mai recentă sesiune de negocieri încearcă să ajungă la un acord privind zonele marine protejate.

Statele îşi dispută împărţirea beneficiilor derivate din resursele genetice marine, în special cele utilizate în medicamente, bioplasticele sau aditivii alimentari, a explicat Daniel Kachelriess, coresponsabil în negocierile pentru High Seas Alliance, o coaliţie de ONG-uri.

Cu toate acestea, doar un număr mic de produse derivate din resurse genetice marine îşi găsesc drumul spre piaţă. Doar şapte s-au înregistrat în 2019, menţionează Daniel Kachelriess.

Taxele potenţiale de licenţă sunt estimate între 10 şi 30 de milioane de dolari pe an. Probabil că mai sunt multe de descoperit în diversitatea biologică fenomenală a oceanelor.

„Cu cât căutam mai mult, cu atât găsim mai mult”, a afirmat Marcel Jaspars, de la Universitatea din Aberdeen, în Scoţia, potrivit Daily Sabah.

O vedere la microscop a Salinispora tropica, un organism marin cu potențial de a trata boli precum cancerul

De când Alexander Fleming, în 1928, a descoperit un mucegai care respinge bacteriile, penicilina, cercetătorii au găsit molecule vindecătoare în plante, animale, insecte şi microbi… pe pământ.

„Marea majoritate a antibioticelor şi a medicamentelor împotriva cancerului provin din surse naturale”, aminteşte William Fenical, profesor la Institutul Scripps de Oceanografie din California. Când acest pionier în vârstă de 81 de ani, încă la conducerea unui laborator, a început cercetările asupra moleculelor marine în 1973, totul era privit cu scepticism.

Noi provocări

Dar în anii 1980, el şi colegii săi au descoperit un coral moale în Bahamas care producea o moleculă antiinflamatoare şi care a fost introdusă în produsele cosmetice Estée Lauder.

Cantităţile necesare i-au determinat în cele din urmă pe cercetători să se concentreze asupra microorganismelor. Acum, cercetătorii colectează sedimente şi apoi cultivă microbii în laborator.

Tot în Bahamas, în 1991, cercetătorii au identificat o bacterie necunoscută, Salinispora. Astăzi, aceasta se află în componenţa a două medicamente anticancerigene, aflate acum în stadiul de teste clinice finale.

Acest lung parcurs nu este o surpriză pentru Carmen Cuevas Marchante, şef de cercetare la PharmaMar, o companie spaniolă de biotehnologie.

În total, 17 medicamente de origine marină au fost autorizate pentru a trata afecţiuni umane din 1969, iar aproximativ 40 dintre ele se află în diferite stadii de teste clinice în întreaga lume, potrivit site-ului Marine Drug Pipeline.

Cele mai multe dintre aceste medicamente tratează cancerul, dar sunt şi un antiviral pentru herpes de la un burete de mare şi un analgezic de la un melc.

Potrivit experţilor, acest număr limitat se explică parţial prin costul enorm al studiilor – uneori peste un miliard de dolari – care favorizează dezvoltarea unor medicamente mai scumpe.

Există totuşi o „miriadă” de cercetări, de la malarie la tuberculoză, a afirmat Alejandro Mayer, profesor de farmacologie la Universitatea Midwestern.

Molecula următorului antibiotic sau a viitorului tratament împotriva HIV aşteaptă poate îngropată într-o creatură pe fundul mării sau ascunsă cu înţelepciune sub carena unei ambarcaţiuni. Dacă nu cumva este deja în posesia noastră, în imensele biblioteci de molecule care urmează să fie testate.

Recent Posts

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

4 minute ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

34 de minute ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

o oră ago

Beneficiile postului pentru sănătatea fizică și psihică. Ce îmbunătățiri apar în minte și în trup

Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…

2 ore ago

Screening-uri și teste medicale de care aveți nevoie în funcție de vârstă

Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…

2 ore ago

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

3 ore ago

Citeste si: