Din cuprinsul articolului
Menopauza este o etapă fiziologică din viața femeilor, caracterizată prin încetarea ciclurilor menstruale. Ea se instalează natural după 40 de ani, cel mai frecvent între 48-52 ani.
În această perioadă apar o serie de schimbări în corpul unei femei, atât în plan fizic, cât și psihic, pe care fiecare le percepe în felul său, mai mult sau mai puțin neplăcut.
Aceste schimbări încep cu 2-3 ani înaintea dispariției ciclului menstrual, în perioada numită perimenopauză, și pot dura până după 60 ani. Unele femei trec peste această etapă fără să perceapă nici un fel de tulburări, altele se adaptează mai dificil.
Specificul menopauzei îl reprezintă modificările hormonale, în special reducerea până la dispariție a secreției de estrogeni, ceea ce generează uneori simptome.
Dinte acestea, cele mai frecvente sunt: tulburările vegetative, cu valurile de căldură numite bufeuri, cu transpirațiile diurne și, mai ales nocturne, creșterea în greutate, uscăciunea pielii și a mucoaselor, vertijurile, depresia, insomnia, iritabilitatea, tulburări de concentrare. Un efect important al menopauzei este creșterea riscului de apariție a osteoporozei.
Fitoestrogenii sunt substanțe asemănătoare hormonilor estrogeni și se găsesc în plante. Există peste 300 specii care conțin fitoestrogeni, iar aceștia fac parte din 5 clase importante, dintre care, izoflavonele sunt regăsite în cele mai multe specii.
Există un număr de plante care nu conțin neapărat fitoestrogeni, dar au efect anti-îmbătrânire, tonic și adaptogen, găsindu-și locul în arsenalul terapeutic folosit la menopauză. Dintre acestea, cel mai des folosite sunt: ging seng ul chinezesc, busuiocul indian (ashwaganda), fructul de Lycium, astragalus, ciupercile asiatice.
Plantele cel mai des folosite pentru fitoestrogeni sunt: salvia, boabele de soia, semințele de in, cerealele, lucerna, trifoiul, semințele de mărar,rădăcina de lemn dulce.
Din punct de vedere al tulburărilor pe care le tratează, fitoestrogenii se găsesc în:
– plante care combat bufeurile și tulburările vegetative: salvia, roinița, lavanda, conurile de hamei, angelica, cimicifuga.
– plante care combat cefaleea și transpirațiile nocturne: cimicifuga, salvia, rehmania, folosită mult în rețete aparținând medicinii tradiționale chineze.
Produsele din plante se pot administra sub forma de ceaiuri, tincturi, extracte standardizate în capsule, precum și ovule și unguente pentru tratamentul local.
Administrarea produselor din plante se face, de obicei, cu 30 minute înainte de mese, pentru o absorbție cât mai bună.
Durata tratamentului este individualizată de la caz la caz, dar, în general, un produs din plante se administrează în cure multiple de câte 3-4 săptămâni, cu pauză de 1-2 săptămâni între ele.
În cazul menopauzei, respectând această ritmicitate, se pot administra 1 sau mai multe produse, de la câteva luni la 1-2 ani, sau cât e nevoie, până când simptomele neplăcute se atenuează sau dispar.
Dacă vorbim despre combaterea osteoporozei cu un preparat pe bază de extract de soia, tratamentul va fi pe termen lung, cu recomandarea de a se efectua anual osteodensitometriei, îndeosebi după vârsta de 60 ani.
– reducerea riscului cancerului de sân, în comparație cu administrarea estrogenilor de sinteză
– promovarea unei bune funcționări a sistemului cardiovascular
– beneficii asupra acneei
– ameliorarea metabolismului glucidic în cazul extractelor din soia
Riscurile și reacțiile adverse nu sunt clar stabilite. Totuși, consumul alimentar sau al suplimentelor pe bază de soia, s-a constatat că nu implică un risc la fel de mare de a dezvolta obezitate sau cancere hormono-dependente ca estrogenii de sinteză.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…