Sari la conținut

Tratament revoluţionar pentru glaucom. Semnal de alarmă: Netratat, poate duce la orbire!

Medicii oftalmologi din întreaga lume atrag atenția asupra acestei boli care apare pe nevăzute și poate duce la orbire dacă nu este tratată.

Potrivit statisticilor, 3% din populația de peste 40 de ani suferă de glaucom la nivel global și 2% la nivel european. Din cauza progresiei tăcute a bolii, până la 50% dintre persoanele afectate care trăiesc în țările dezvoltate nu sunt conștiente că au glaucom.

Glaucomul cuprinde totalitatea afecţiunilor oftalmologice în care se produce lezarea nervului localizat în polul posterior al ochilor (nervul optic), care are ca efect final pierderea vederii. În multe dintre cazuri aceste leziuni apar din cauza creşterii presiunii intraoculare, rezultată în urma acumulării lichidului intraocular.

Aproape jumătate dintre persoanele care au glaucom cu unghi închis dezvoltă boala şi la celălalt ochi în următorii 5 ani.

Controalele preventive, esenţiale

Glaucomul nu produce dureri, bolnavii nu au simptome cu excepția îngustării câmpului vizual, așa că de multe ori diagnosticarea se face târziu. De aceea, recomandarea cea mai importantă pe care o fac medicii este controlul oftalmologic periodic, preventiv, astfel:

  • înainte de 40 – o dată la 4 ani
  • între 40 și 54 de ani – o dată la 3 ani
  • între 55 și 64 de ani – o dată la 2 ani
  • peste 65 ani – anual sau chiar o dată la 6 luni.

În plus, orice persoană cu factori de risc mari ar trebui să se testeze macar o dată la doi ani după vârsta de 35 de ani.

Factorii de risc cei mai importanți sunt diabetul și istoric de glaucom în familie. Pentru cei care au un părinte, un frate sau o soră cu glaucom, riscul este și mai crescut.

Alți factori de risc sunt presiunea intraoculară crescută (dar nici ea nu doare),  vârsta (riscul de apariție a glaucomului crește ușor cu fiecare an de viață, în special la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani) și miopia severă.

Tipuri de tratament

Tratamentul medical presupune administratrea unor picături oculare pe tot parcursul vieţii pacientului cu glaucom. Cu toate acestea, persoanele care nu răspund la tratamentul clasic pot beneficia de laser terapie sau la tratamentul chirurgical, pentru reducerea presiunii intraoculare.

De asemenea, mai ales în prevenţie, medicii recomandă o dietă care să susţină vederea. Astfel, antocianinele, zeaxantina și luteina sunt tipurile de flavonoide care acționează rapid pentru protecția ochilor.

1. Afinele

– ameliorează acuitatea vizuală;

– oferă nutrienți esențiali pentru ochi;

– au un efect antioxidant rapid;

– ameliorează circulația;

– previn degenerescența maculară;

– ameliorează vederea pe timp de noapte;

– previn cataracta.

2. Gălbenelele:

– oferă nutrienți de bază pentru retină;

– previn cataracta;

– încetinesc degenerescența maculară;

– au un efect antioxidant puternic datorită luteinei și zeaxantinei;

– ameliorează acuitatea vizuală.

3. Păducelul:

– este un tonic cardiac;

– fortifică inima și vasele de sânge;

– ameliorează circulația sângelui;

– normalizează tensiunea arterială și pe cea intraoculară.

4. Suc de morcovi

Sucul de morcovi contine vitamina A, un nutrient esential pentru pigmentii vizuali. Adaugati in dieta, morcovii imbunatatesc vederea nocturna si reduc riscul de dezvoltarea a glaucomului.

Investigaţii pentru diagnostic şi urmărirea evoluţiei bolii

  • măsurarea presiunii intraoculare
  • examinarea şi fotografierea papilei nervului optic
  • examinarea unghiului de drenaj (este necesară pentru stabilirea tipului de glaucom: cu unghi închis sau deschis)
  • examinarea câmpului vizual (stabileşte gradul de afectare a acuităţii vizuale)
  • evaluarea stării fibrelor nervoase ale nervului optic (tomografie de nerv optic)
  • măsurarea grosimii corneene (pahimetrie)

Simptome alarmante

Diagnosticul de glaucom se pune, din păcate, destul de târziu, pentru că simptomele nu apar la început. Mai ales în cazul glaucomului cu unghi deschis, primele semne de alarmă apar atunci când nervul optic este deja distrus.

  • Durere puternică de ochi și de cap, în zona frunții
  • Ochi roșii
  • Vedere încețoșată
  • Greață, vomă
  • „Pete negre” care apar în câmpul vizual
  • Vizualizarea de halouri sau curcubee în jurul punctelor luminoase
Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel