Fiona Fisher a fost diagnosticată cu cancer mamar în această vară şi a fost uimită atunci când medicii i-au sugerat să încerce mai întâi un tratament cu laser de 15 minute.
Acesta implică injectarea unui medicament în tumoră pentru a o face sensibilă la lumină. Apoi cu ajutorul unui ac trimit un fascicul puternic de lumină în celulele canceroase pentru a le distruge.
„Întreaga procedură fost mai puţin invazivă decât biopsia”, a declarat Fiona (57 de ani).
Cu doar opt săptămâni în urmă, Fiona a început să se îngrijoreze când a observat un nodul la nivelul sânului drept. În doar două săptămâni, ea a devenit unul dintre primii patru pacienţi care au fost trataţi cu ajutorul terpaiei fotodinamice, în cadrul unui nou studiu realizat la Spitalul Royal Free din Londra.
Fototerapia dinamică a fost atestată ca terapie împotriva cancerului cu 25 de ani în urmă şi acum a fost aprobată de National Institute for Health and Care Excellence (NICE) ca tratament împotriva a patru tipuri de cancer: cancer de piele, cancerul capului şi al gâtului în faze avansate şi cancerul pulmonar şi esofagian.
„Este un tratament extraordinar care nu necesită costuri foarte mari şi mult timp de aşteptare, iar pacienţii nu mai trebuie să se supună altor tratamente care au efecte secundare foarte neplăcute”, spune David Longman, fondatorul fundaţiei caritabile Killing Cancer.
„Este foarte rapid, pacienţii şi familiile acestora sunt anunţaţi în scurt timp dacă a fost sau nu distrus cancerul. Până de curând, tratamentul avea un dezavantaj major: rămânea în organism câteva săptămâni, timp în care pacienţii nu aveau voie să iasă din casă pentru că erau foarte sensibili la lumină. Ceea ce a făcut posibil acest studiu pe cancerul de sân a fost introducerea unui nou medicament care este eliminat din corp în 48 de ore”, a adăugat Longman.
La fel ca toţi participanții la studiu, Fiona a petrecut 48 de ore după tratament într-o cameră întunecată dintr-un salon privat al Royal Free Hospital.
Experţii cred că terapia fotodinamică ar putea fi des folosită în cazul unor tipuri de cancer mamar, fără să fie nevoie de operaţie.
„Avantajul acestei terapii este că funcţionează eficient fără să afecteze ţesutul sănătos, iar sânul rămâne intact”, spune prof. Mohammed Keshtgar.