Sari la conținut

Oamenii de știință au descoperit o metodă să facă celulele canceroase să se autodistrugă fără să fie nevoie de medicamente

Din cuprinsul articolului

Tratament nou cancer. Oamenii de știință testează o nouă metodă prin care poate fi tratat cancerul, fără medicamente. Cheia tehnicii este utilizarea unei nanoparticule „ambalata” intr-un aminoacid specific, pe care se bazeaza celulele canceroase pentru a creste.

În testele efectuate pe soareci de laborator, nanoparticulele, numite Nano-pPAAM, au ucis celulele canceroase in mod specific si eficient, prezentandu-se ca un aminoacid (L-fenilalanina), inainte de a determina celulele sa se distruga singure. L-fenilalanina nu este produsa de organism, ci este absorbita din carne si produse lactate.

„Contrar abordarilor conventionale, tehnica noastra a implicat utilizarea nanomaterialului ca medicament, in loc de purtator al substantelor. Proprietatile selective ale Nano-pPAAM sunt intrinseci si nu trebuie sa fie activate de niciun stimul extern. Aminoacidul L-fenilalanina actioneaza ca un cal troian, o mantie care mascheaza compusul nanoterapeutic din interior”, explica Dalton Tay, expert la Universitatea Tehnologica Nanyang din Singapore.

Tratament nou cancer

Modul de autodistrugere este declansat pe masura ce nanoparticulele elibereaza anumite substante chimice, cunoscute sub numele de specii reactive de oxigen (ROS). Procesul este suficient pentru a distruge celulele canceroase, lasand intacte celulele vecine sanatoase.

Cercetatorii au demonstrat ca nano-pPAAM distruge aproximativ 80% dintre celulele cancerului de san, de piele si gastric, la soareci – aproximativ la egalitate cu medicamentele actuale pentru chimioterapie, coform Science Alert.

Abordarea cercetatorilor ar trebui sa simplifice productia acestui tip de tratament, insa mai e cale lunga de parcurs inainte ca aceste teste de laborator sa conduca la tratamente eficiente pentru oameni. Pana in prezent s-au efectuat doar teste de laborator si pe soareci, dar rezultate initiale sunt promitatoare.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel