Categories: Ştiri sănătate

Tratament miraculos pentru apneea obstructivă de somn

Un medicament pentru pierderea în greutate a avut rezultate spectaculoase şi în privinţa reducerii cu peste 65% a severităţii simptomelor persoanelor cu apnee obstructivă de somn (AOS) și obezitate.

Sindromul de Apnee in Somn Obstructiv (SASO) afectează aproximativ un miliard de persoane la nivel mondial, potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet.

Rezultatele unui nou studiu efectuat de gigantul farmaceutic american Eli Lilly se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi clinice care sugerează că medicamentele pentru pierderea în greutate – pe bază de agoniști GLP-1, care acționează prin reducerea poftei de mâncare și golirea mai lentă a stomacului – au beneficii medicale dincolo de diabet și pierderea în greutate.

Medicamentul pentru slăbit a ajutat la reducerea frecvenței respirației neregulate la pacienții cu apnee obstructivă în somn cu până la 63% în medie, în două studii în stadiu avansat.

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

Într-unul dintre studiile producătorului american, pacienții au primit doar tirzepatidă, ingredientul activ din aceste medicamente, și au prezentat o îmbunătățire de 55% a simptomelor bolii, comparativ cu o îmbunătățire de 5% la pacienții care au primit un placebo.

Reducerea frecvenței respirației neregulate

Cel de-al doilea studiu a testat medicamentul în combinație cu un dispozitiv cunoscut sub numele de terapie cu presiune pozitivă continuă asupra căilor respiratorii (CPAP), iar pacienții au prezentat o scădere medie de 62,8% a evenimentelor de respirație neregulată.

Producătorul medicamentului că intenționează să prezinte datele către FDA și alte agenții de reglementare la nivel mondial începând cu jumătatea anului.

Simptomele bolii au fost măsurate folosind indicele de Apnee-Hipopnee (AHI) în cadrul studiilor, care cuantifică prezența și severitatea obstrucțiilor parțiale sau complete ale căilor respiratorii experimentate de un pacient în timpul somnului, potrivit sursei citate de 360medical.ro.

Milioane de oameni iau deja medicamentele GLP-1, dar noile date ar putea deschide calea pentru extinderea utilizării lor pentru un nou tip de pacienți.

Ce este apneea în somn?

De obicei, această afecţiune este diagnosticată printr-un studiu de somn peste noapte – deși există teste la domiciliu care pot fi efectuate.

Pe lângă faptul că se trezesc frecvent noaptea, cei care suferă de apnee în somn se simt mereu obosiți și se pot confrunta cu depresie și anxietate, explică experţii de la Cleveland Clinic. Sforăitul este, de asemenea, un simptom comun al apneei de somn – dar nu toți cei care sforăie au această afecțiune.

În afară de utilizarea unui dispozitiv de noapte, medicii spun că persoanele care suferă de apnee în somn pot folosi spray-uri nazale, benzi adezive, iar pentru cei cu exces de greutate sau obezitate, o reducere cu 10% a greutății poate îmbunătăți semnificativ simptomatologia afecţiunii.

Recent Posts

Ce se întâmplă dacă faceți baie fierbinte în fiecare zi? Efecte nebănuite

Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…

6 minute ago

Zodii lovite de noroc până la final de an. Au șanse uriașe să câștige la LOTO

Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…

26 de minute ago

Leac din bătrâni pentru ciocurile din călcâie. Lidia Fecioru: După 3-4 aplicări încep să se dizolve

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…

45 de minute ago

Pr. Cleopa: Cel mai mare demon! Îl invoci fără să ştii chiar pe pomelnic

Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…

o oră ago

Vești noi pentru seniori. Ce se întâmplă cu pensionarii care au venituri mai mici de 3.000 de lei

Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…

o oră ago

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Așa scapi rapid de SIMPTOME

Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…

2 ore ago

Citeste si: