Pacienţii cu leziuni cartilaginoase se vor putea trata apelând la o metodă revoluţionară prin injectarea cu plasmă îmbunătăţită.
O primă intervenţie de acest fel a fost realizată deja la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, la un pacient în vârstă de 38 de ani.
Procedura este minim invazivă şi se realizează prin proceduri de medicină regenerativă.
Studiile clinice au demonstrat că plasma îmbogăţită cu trombocite ajută la regenerararea leziunilor folosind resursa organismului. Potrivit şefului de Ortopedie şi Traumatologie de la SJU, Răzvan Bandac, citat de Agerpres, trombocitele opresc sângerarea, cicatrizează plagile şi sintetizează factorii de creştere celulară”.
Această procedură este indicată mai ales pentru leziunile de la nivelul articulaţiilor gleznei şi genunchilor. Pacientului i se recoltează sânge cu un kit special, apoi este centrifugat pentru a se extrage, printre altele, trombocite înalt purificate, care se introduc ulterior în articulaţia lezată.
Perioada de regenerare variază de la un pacient la altul, în funcţie de zona afectată, de gravitate şi de mărimea leziunii.
Procedura nu este însă decontată de casa de asigurări, iar pacienţii care primesc recomandare pentru astfel de intervenţie trebuie să suporte costurile integral. Astfel, pacientul achiziţionează kit-ul, care poate fi folosit pentru mai multe leziuni, constul ridicându-se la circa 400 de euro.
Bandac a explicat că urmează să achiziţioneze o centrifugă computerizată pentru obţinerea plasmei îmbogăţite cu trombocite din sânge recoltat de la pacient, în condiţiile „în care Suceava este o zonă turistică, cu un potenţial foarte ridicat al patologiei traumatologice”.
(…) Avem foarte multe cazuri de leziuni meniscale sau leziuni de ligamente încrucişate pe care le rezolvăm aici. Vrem să oferim şi o alternativă, pe lângă acidul hialuronic pe care îl injectăm în artroscopie”, a conchis Răzvan Bandac.