Sari la conținut

Primul semn că suferi de candidoză și cele mai bune remedii naturiste de încercat acasă

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Tratament candidoză. Candidoza este una dintre cele mai întâlnite infecții ale aparatului genital. Se estimează că 35% din totalul doamnelor din întreaga lume dezvoltă candida albicans la un moment dat.

Candidoza vaginala este o infectie produsa de inmultirea exagerata a unei ciuperci, Candida albicans. Ea este prezenta in mod natural in cavitatea bucala, in tubul digestiv, pe piele si in vagin, alaturi de o serie de bacterii benefice. Atunci cand echilibrul florei este perturbat, poate aparea o supradezvoltare a Candidei albicans. Este o problema comuna, care afecteaza majoritatea femeilor adulte cel putin o data pe parcursul vietii.

Leucoreea (scurgere vaginală cu miros caracteristic) reprezintă una dintre principalele simptome. Aceasta poate fi însoţită de disurie (n.r. – greutatea de a urina), dispareunie (n.r. – durere violentă în timpul contactului intim), mâncărimi sau miros neplăcut, senzaţie de arsură vulvară. Şi secreţiile abundente însoţite de usturimea exacerbată de contactul intim trebuie să dea de bănuit.

„Infectia cu candida nu apare doar prin pertubarea ph-ului vaginal in urma unei vizite la piscina, exista si alti factori precum administrarea de antibiotice, graviditatea, diabetul zaharat sau obezitatea. Antibioticele distrug echilibrul florei vaginale, afectand numarul de bacterii cu rol protectiv si permitand dezvoltarea candidozei. Candidoza vaginala nu este considerata o boala cu transmitere sexuala, ci mai degraba o infectie ce poate fi transmisa si prin contact sexual. Atunci cand candidoza reapare imediat dupa tratament sau nu raspunde la acesta, poate fi semn ca persoana este infectata cu HIV. De asemenea, mai multe episoade de candidoza in antecedente pot fi un semn al sistemului imunitar slabit”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Tratament candidoză

Candidoza vaginala poate fi tratata cu medicamente antifungice, fie aplicate local si in jurul vaginului, fie administrate oral. In cazul infectiilor mixte, este necesar un tratament combinat. Este foarte important ca acest tratament sa se realizeze dupa indrumarea unui medic, deoarece sunt si alte tipuri de afectiuni ce pot avea simptome asemanatoare candidozei.

„De obicei un organism competetent ar trebui sa scape de la sine de candidoza in 3 zile. Daca imunitatea este scazuta acest proces ar putea dura la nesfarsit in afara unui tratament adecvat. In momentul in care avem o cand recurenta, inseamna ca ceva este in neregula cu organismul: diabet, problema de imunitate, un dezechilibru al florei vaginale care predispune la candidoza. Candidoza redevine activa daca nu gaseste un echilibru local (flora) si sitemic (glicemic, imunitate)”, adauga dr. Istoc.

Tratament candidoză. Remedii naturiste

O reţetă clasică pentru candidoză, cunoscută din vremuri îndepărtate, este cea alcătuită dintr-un amestec de plante. Aveţi nevoie de: gălbenele – 30 g, urzică vie – 10 g, răchitan – 10 g, muşeţel – 15 g, coada-calului – 20 g, troscot – 20 g, urzică albă moartă – 30 g, coada-şoricelului – 15 g şi salvie – 10 g. Se infuzează o linguriţă cu acest amestec în 250 ml de apă clocotită, timp de zece minute. Se beau trei căni pe zi, până când afecţiunea dispare.
Dizolvaţi două linguriţe cu bicarbonat de sodiu în doi litri de apă şi, separat, două linguriţe cu zeamă de lămâie tot în doi litri de apă. Spălaţi-vă seara, alternativ, într-o zi cu lichid cu bicarbonat şi în altă zi cu lichid cu zeamă de lămâie.

Propolisul – este o substanţă care, conform cercetărilor efectuate de specialişti de la Universitatea din Bratislava, este remarcabil de eficientă împotriva tuturor infecţiilor fungice ale pielii şi corpului. Poate fi luat sub formă de picături, doza putând fi crescută treptat.

Preventia candidozei recurente

Este important sa se mentina curata si uscata zona intima, dar fara a se utiliza sapunuri dure. Sunt recomandate maxim doua dusuri pe zi, iar baile de sezut in apa calduta pot ajuta la imbunatatirea simptomelor de candidoza. Dusurile vaginale sunt de evitat, acestea putand agrava de fapt candidoza prin indepartarea bacteriilor benefice de la nivelul mucoasei vaginului. In perioada in care se administreaza antibiotice, sunt recomandate iaurturile cu culturii vii sau comprimate ce contin Lactobacillus acidophilus, acestea ajutand la mentinerea florei vaginale la un nivel optim.

Este bine sa se evite utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau a altor pulberi in zona genitala, desi sunt destinate igienei feminine. Imbracamintea extrem de stramta poate produce iritatii, iar lenjeria de corp din matase sau nylon creste transpiratia in zona genitala si, de asemenea, provoaca iritatii. Pentru lenjeria de corp este recomandat bumbacul, acesta nerestrictionand fluxul de aer. Sunt de evitat si tampoanele interne, iar in cazul in care persoanele sufera de diabet zaharat, este indicat sa se mentina valorile glicemice la un nivel bun.

Exista o serie de alimente care trebuie evitate pentru prevenirea infectiei cu candida. Carbohidratii simpli, care contin de cele mai multe ori sirop de porumb, zaharul, fructele uscate sau sucurile de fructe – sunt alimente care dauneaza echilibrului bacteriilor din intestine. Porumbul si cartofii sunt legume contraindicate, pentru a evita inmultirea bacteriilor. In schimb, sunt indicate vegetalele cu frunze verzi, merele, pestele si carnea slaba, cat si consumul de usturoi.

Pacientele cu diabet, cu imunitate scazuta din diferite cauze, pacientele care din cauza unei igiene locale excesive isi distrug flora, precum si pacientele care urmeaza tratamente antibiotice indelungata (distruge flora) sunt predispuse la candidoze recurente.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel