Din cuprinsul articolului
Tratament Covid, descoperit întâmplător. Transplantul de fecale a reușit să vindece rapid și neașteptat simptomele COVID-19 la două persoane cu infecție cu Clostridium difficile.
Medicii care au efectuat transplanturi de microbiote fecale (FMT) pentru a promova bacteriile intestinale sănătoase la două persoane cu infecții persistente cu Clostridium difficile (CDI) au observat o vindecare neașteptată a simptomelor COVID-19.
Nu este clar dacă transplanturile de fecale au fost sau nu responsabile și două astfel de cazuri nu sunt suficiente pentru a trage concluzii solide. Cu toate acestea, răspunsul aparent al COVID-19 la FMT sugerează că pot fi necesare cercetări suplimentare.
Ambele persoane cu Clostridium difficile păreau să se afle în stadiile inițiale ale infecției cu SARS-CoV-2. Aveau simptome precoce ale COVID-19, iar la scurt timp după transplant simptomele au dispărut.
„Concluzia noastră principală din aceste cazuri”, spun autorii studiului, „este că transplantul de fecale pare sigur și eficient în tratarea CDI recurentă la pacienții cu COVID-19. O altă întrebare mai speculativă este dacă FMT poate avea impact asupra evoluției clinice a COVID-19. ”
Rezultatele studiului apar acum în revista Gut.
Există motive pentru a conecta transplanturile participanților cu încetarea simptomelor COVID-19. După cum scriu autorii studiului:
Studiile recente demonstrează că SARS-CoV-2 poate ajunge în scaun și că perturbările microbiomului intestinal se asociază cu severitatea COVID-19.
Clostridium difficile și transplantul de fecale
Clostridium difficile este o infecție bacteriană dificil de tratat. Provoacă greață, febră, dureri de stomac și diaree și poate pune viața în pericol fără tratament. Centrule pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC) raportează că au existat 12.800 de decese atribuite infecției cu Clostridium difficile, în Statele Unite, în 2017.
Clostridium difficile apare adesea la persoanele care necesită tratament antibiotic, pe termen lung. Antibioticele ucid bacteriile benefice din microbiomul intestinal, pregătind locul pentru bacterii nesănătoase, cum ar fi Clostridium difficile. Persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult prezintă, de asemenea, un risc crescut de CDI.
Pentru a reintroduce bacteriile sănătoase într-un microbiom compromis, medicii pot implanta scaun de la un donator sănătos.
Există mai multe moduri în care un medic poate efectua un transplant de fecale. Acestea includ inserarea scaunului sănătos direct în colon în timpul unei colonoscopii, printr-un tub nazogastric, prin clismă sau sub forma unei capsule înghițite.
Cele două cazuri de infecție cu Clostridium difficile și Covid-19
Unul dintre cazurile descrise în studiu a implicat o persoană în vârstă de 80 de ani cu CDI recurent. De asemenea, avea pneumonie și sepsis, care reprezintă o reacție periculoasă a sistemului imunitar ca răspuns la infecție.
Un test pozitiv a arătat că individul avea și simptome COVID-19, inclusiv febră. Pacientul a primit tratament cu remdesivir și plasmă convalescentă.
La două zile după ce a primit transplantul de fecale, pneumonia pare să se fi stabilizat, iar febra asociată COVID-19 a dispărut.
Al doilea caz a implicat o persoană în vârstă de 19 ani cu CDI recurentă care a primit tratament cu medicamente imunosupresoare și antibiotice pentru colita ulcerativă.
La cincisprezece ore după transplantul de fecale, a dezvoltat simptome COVID-19 și un test a confirmat că are boala. În afară de două scurte episoade de febră, simptomele COVID-19 ale acestei persoane s-au remediat fără tratament suplimentar.
Ambii participanți au avut rezultate negative pentru SARS-CoV-2 atunci când au fost admiși pentru tratament. Scaunul transplantat a fost, de asemenea, negativ pentru SARS-CoV-2 înainte de procedură.
Investigații suplimentare
Autorii studiului notează că ambele persoane au prezentat doar simptome ușoare, chiar dacă erau expuse riscului de COVID-19 sever. Ei scriu că „o posibilă explicație [ar putea fi] faptul că [transplantul de scaun] a atenuat simptomele prin impactul interacțiunilor microbiom-imune.”
„Descoperirile noastre”, scriu cercetătorii, „furnizează dovezi timpurii cu privire la utilizarea FMT în CDI recurentă la [persoanele] cu COVID-19. Mai mult, aceste date ne permit să speculăm că manipularea microbiomului intestinal poate merita o explorare suplimentară ca strategie imunomodulatoare în COVID-19. ”