Sari la conținut

Transpiri noaptea? Poate fi un semn de cancer dacă mai ai și acest simptom

transpiratie excesiva
sursa foto: arhiva doctorulzilei
alimente care activează glandele sudoripare

Transpirațiile nocturne, cauze. Transpirația pe timp de noapte poate anunța afecțiuni precum infecții, răceli, dar și cancere, în anumite situații. 

Evident că sunt și situații normale în care o persoană transpiră noaptea. Mai exact, dacă în cameră este prea cald sau persoana în cauză este îmbrăcată prea gros, este firesc să transpire. Însă, în alte condiții, transpirația nocturnă poate fi semn de boală.

Endocardita poate provoca transpirații pe timp de noapte

De cele mai multe ori, nu este vorba decât de o simplă răceală sau o formă uşoară de gripă. Apoi, menopauza, care nu este considerată o boală, ci mai mult o etapă din viaţă fiecărei femei. Odată cu intrarea la menopauză, foarte multe femei resimt valuri de căldura, chiar şi pe vreme rece.

De asemenea, endocardita – o infecție gravă poate provoca transpirații nocturne, însă acestea sunt însoțite și de vărsături și necesită spitalizarea de urgență. Totodată, tuberculoza este o afecțiune care se asociază cu prezența transpirațiilor nocturne. Însă, aceasta are și alte simptome precum: tuse puternică, febră mare, oboseală accentuată, slăbirea organismului și lipsa poftei de mâncare. Inclusiv abcesele dentare pot da astfel de manifestări. Și persoanele care au HIV pot prezenta transpirații abundente noaptea.

Transpirațiile nocturne, semn de cancer

Transpiraţiile excesive din timpul nopţii pot prevesti şi apariţia cancerului, sunt de părere specialiştii. Dacă transpiraţiile sunt însoţite si de scăderea în greutate, atunci o vizită la medicul de familie este necesară, pentru a putea descoperi din timp şi trata orice formă de cancer, avertizează expresspress.ro.

Urmează hipoglicemia: scăderea nivelului de zahăr din sânge poate cauza transpiraţii nocturne, iar acesta este un prim semn al diabetului.

De asemenea, în formele severe ale bolilor sistemului nervos, se poate observa o creştere a transpiraţiilor, alături de alte probleme neurologice (pierderi de memorie, confuzie, etc.). Specialiştii spun că ar fi bine ca persoanele care transpiră din abundenţă să îşi facă un control medical.

Alte posibile cauze

  • Diabetul zaharat. Nivelul ridicat de zahăr în sânge sau cel scăzut pot provoca transpirații nocturne.
  • Anumite tulburări tiroidiene. De exemplu, hipertiroidismul care duce la scăderea în greutate este asociat cu transpirații în timpul nopții.
  • Apneea în somn dar și anumite tulburări de somn pot provoca transpirații nocturne.
  • Anxietatea și depresia, dar și insomnia pot duce la apariția transpirațiilor din timpul nopții.
  • Majoritatea tipurilor de cancer pot provoca transpirații nocturne, dar limfomul și leucemia, care sunt cancere ale celulelor albe din sânge inflamat, sunt cele mai des asociate cu transpirațiile.
  • Carența de calciu și/sau magneziu la copil. Transpirația nocturnă dacă este localizată în zona capului poate fi un semn al lipsei de calciu în cazul copiilor. Dar și o carență de magneziu.
  • Hiperhidroza idiopatică. Aceasta este o afecțiune a cărei cauză nu este încă cunoscută, are ca simptom transpirația abundentă noaptea.
  • Administrarea unor medicamente. Sunt medicamente care pot avea ca efect advers apariția transpirațiilor nocturne. De exemplu, antidepresivele, medicamentele vasodilatatoare, anumite antidiabetice orale au ca efect advers aceste transpirații în timpul nopții.

Dacă te confrunți cu transpirații nocturne mai mult de 2 săptămâni este bine să mergi la medic pentru un control. Medicul îți va da un set de analize de sânge și posibil o radiografie pulmonară.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel