De ce transpiri în somn: Acestea sunt cele mai probabile cauze

Transpiri în somn? Mai mult sau mai puțin, cu toții ne-am confruntat, chiar și o dată, cu transpirații nocturne și într-adevăr, senzația este neplăcută. Există cazuri în care transpirația nocturnă se datorează pur și simplu unor factori externi, precum temperatura camerei, dar există și cazuri în care transpirația indică ceva despre sănătatea noastră.

Natalie Barnett, vicepreședinte al cercetării clinice la Nanit și fost profesor asistent în unitatea de neurogenetică de la NYU School of Medicine, și psihiatru certificat de consiliu și doctor în somn, a analizat motivele transpirațiilor nocturne în revista Byrdie.

Motivele transpirației nocturne

„Deși transpirațiile nocturne sunt enervante, ele sunt adesea considerate o reacție normală la scăderea temperaturii corpului ”, explică Natalie Barnett. „Dacă transpirațiile nocturne sunt ceva ce se întâmplă ocazional, nu trebuie să vă faceți griji”, continuă el.

Căldură și umiditate

„Păstrează-ți dormitorul rece, în jur de 17 până la 18 grade”, sugerează Barnett.

Acordați atenție pijamalelor și lenjeriei de pat

„Nu trebuie să te îmbraci prea mult noaptea și să te asiguri că alegi țesături care respiră și elimină umezeala”,  spune Barnett. Evitați țesăturile precum poliesterul, nailonul și bumbacul, în schimb spuneți „da” la in și viscoză. Asigurați-vă că păturile și cearșafurile sunt potrivite pentru sezon și luați în considerare schimbarea plapumei în funcție de vreme.

Consmul de alcool înainte de culcare

Alcoolul înainte de culcare te poate trezi noaptea și te poate face să transpiri mai mult decât de obicei, potrivit spe

„Alcoolul crește ritmul cardiac și ne relaxează căile respiratorii, îngreunând respirația. Aceste două pot crește temperatura corpului.”

Barnett explică că acest lucru se datorează faptului că consumul de alcool afectează sistemul nervos provocând un răspuns la tensiunea arterială, ritmul cardiac și temperatura corpului, care ar putea declanșa eliberarea de transpirație.

Stres și anxietate

„Când ești foarte stresat, creierul tău reacționează provocând modificări fiziologice în corpul tău, atât crescând ritmul cardiac, cât și eliberând hormoni”, spune Barnett. Aceste reacții pot duce la creșterea transpirației.

Transpirația legată de stres poate apărea atât în ​​timpul nopții, cât și în timpul zilei. Mulți oameni pot observa acest lucru înainte de un interviu sau de o prezentare importantă la locul de muncă.”

Chester Wu, doctor în somnlogie, avertizează, de asemenea, că stresul poate provoca coșmaruri și atacuri de panică noaptea, ceea ce poate duce la transpirație excesivă.

Efectele secundare ale medicamentelor

Unele medicamente pot duce la creșterea transpirației. Acest lucru se poate întâmpla în special cu medicamente precum antidepresivele sau tratamentele pentru diabet, potrivit lui Barnett.

Wu adaugă că alte medicamente care pot provoca transpirații nocturne sunt analgezice și anumite suplimente nutritive, cum ar fi calciul și niacina.

Fluctuațiile hormonale

Modificările hormonale pot fi o cauză majoră a transpirațiilor nocturne. „Dacă treci prin menopauză sau chiar din cauza modificărilor hormonale din timpul ciclului menstrual, s-ar putea să ai transpirație crescută”, spune Barnett.

Ea sugerează să vă răcoriți, să încercați să nu vă acoperiți extremitățile, cum ar fi picioarele și gâtul, sau să puneți o cârpă rece peste cap.

Bufeurile sunt un simptom comun al menopauzei cauzate de modificarea nivelului hormonal.

Conditii medicale

Dacă niciuna dintre cele de mai sus nu pare să vă provoace transpirații nocturne, revizuiți-vă istoricul medical sau discutați problema cu un medic, deoarece anumite condiții vă pot face să transpirați în somn.

Recent Posts

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

31 de secunde ago

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

20 de minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

40 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

o oră ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

2 ore ago

Citeste si: