Din cuprinsul articolului
Suferi de transpirație excesivă chiar și când nu este cald? Dacă răspunsul este unul afirmativ, poate fi un semn al unei afecțiuni medicale subiacente.
Potrivit experților în sănătate, transpirația excesivă, cunoscută și sub denumirea de diaforeză, este o afecțiune medicală, un eveniment de viață sau un efect secundar al unui medicament, cauzat de diverse alte medicamente sau probleme de sanatate.
Transpirația excesivă în diaforeză, cunoscută și sub numele de hiperhidroză secundară, apare de obicei pe întregul corp în loc de una sau două zone mai mici, cum ar fi palmele sau picioarele.
Unele afecțiuni pot provoca complicații sau pot pune viața în pericol.
Simptome și cauze ale diaforezei
Potrivit Harvard Health, diaforeza te poate afecta chiar și atunci când dormi și începe abia la vârsta adultă. Câteva simptome comune ale afecțiunii sunt:
- Transpirație excesivă și neîntreruptă
- Bătăi puternice ale inimii
- Tremur al mâinilor
- Nervozitate și anxietate
- Pierdere în greutate inexplicabilă
- Ameţeli
- Pierderea temporară a vederii
- Oboseală extremă
Medicii spun că există o gamă largă de afecțiuni asociate cu diaforeza, dintre care câteva includ:
Afecțiuni care provoacă transpirație excesivă: 1. Menopauza
Potrivit Sleep Foundation, aproape 85% dintre femei experimentează transpirație și bufeuri în timpul menopauzei și perimenopauzei. Perimenopauza este perioada de după încetarea menstruației, dar înainte de începerea menopauzei.
Medicii spun că hormonii fluctuanți precum estrogenul trimit semnale false către creier că corpul tău este supraîncălzit, declanșând transpirație în exces și transpirație nocturnă.
2. Diabet
Pentru cei care suferă de diabet, transpirația este un semn de avertizare al nivelului scăzut de zahăr din sânge. Când se întâmplă acest lucru, medicii spun că este important să vă restabiliți rapid nivelul de zahăr din sânge, altfel poate pune viața în pericol.
Afecțiuni care provoacă transpirație excesivă: 3. Hipertiroidism
Hipertiroidismul sau o glanda tiroidă hiperactivă poate provoca transpirație excesivă din cauza producției de prea multă tiroxină. Când se întâmplă acest lucru, metabolismul se accelerează și puteți experimenta și o mulțime de alte simptome, care includ:
- Nervozitate și anxietate
- Palpitații
- Insomnie
- Atac de cord
Un atac de cord este cauzat de blocarea arterelor și în timpul acestei stări de urgență, este posibil să transpirați excesiv.
4. Cancer
În unele tipuri de cancer, cum ar fi limfomul, leucemia, cancerul osos și cancerul hepatic, diaforeza este un fenomen comun. Medicii spun că chiar și tratamentul pentru cancer poate provoca transpirație excesivă.
Afecțiuni care provoacă transpirație excesivă: 5. Simptome de sevraj
Dacă renunțați la droguri sau alcool, este posibil să aveți transpirații abundente. Potrivit experților în sănătate, unele simptome care apar la renunțarea la alcool sau droguri pot pune viața în pericol și, prin urmare, au nevoie de asistență medicală imediată.
6. Alergii
Alergiile sau anafilaxia este o reacție sistemică severă care apare imediat după ce ați fost expus la o substanță la care corpul dumneavoastră este alergic. Potrivit medicilor, este o afecțiune care pune viața în pericol și trebuie îngrijită medical,