Din cuprinsul articolului
Indiferent dacă faci mișcare, e cald afară sau ești doar îmbrăcat excesiv, te aștepți să transpiri – uneori foarte mult. Când adormi adânc, nu adormi transpirat.
Dacă aveți transpirații nocturne, probabil că sunteți prea familiarizat cu să vă treziți umed (sau udat) în transpirație. Probabil că ți-ai spus, de mai multe ori, „Nu poate fi normal”.
„Este normal să experimentați variații ale temperaturii corpului în timpul somnului și, uneori, acest lucru poate duce la transpirație”, spune dr. Aarthi Ram, neurolog și expert în medicina somnului la Houston Methodist. „Deși sunt de înțeles enervante, transpirațiile nocturne sunt uneori inofensive – și există pași pe care îi puteți lua pentru a reduce cantitatea de transpirație în timp ce dormiți.”
Iată șapte lucruri care vă pot cauza transpirații nocturne, precum și modalități de a le contracara.
Să bei o băutură sau două seara poate părea relaxant, dar poate duce la creșterea temperaturii corpului – și, prin urmare, la transpirație.
„În timp ce alcoolul este adesea numit „depresiv”, nu este chiar atât de simplu”, explică dr. Ram. „Alcoolul relaxează căile respiratorii, ceea ce poate îngreuna respirația. În plus, acționează și ca un stimulent, deoarece duce la creșterea ritmului cardiac. Ambele vă pot crește temperatura corpului.”
Dacă suferiți de transpirații nocturne, dr. Ram recomandă limitarea consumului de alcool înainte de culcare.
Dacă vă simțiți anxios sau stresat, probabil că ați experimentat teama care vine odată cu încercarea de a adormi (sau înapoi la culcare după trezire).
„O minte hiperactivă îți stimulează creierul și corpul, ceea ce poate duce la transpirație”, spune dr. Ram.
Sfaturile Dr. Ram pentru reducerea stresului înainte de culcare:
Tuturor le place un mediu de somn confortabil. Dar, uneori, există o linie fină între a fi confortabil și supraîncălzire.
Dr. Ram spune că cel mai frecvent motiv pentru transpirațiile nocturne sunt:
„De fapt, dacă transpirați excesiv noaptea din aceste motive, noi nu considerăm că sunt adevărate transpirații nocturne”, spune dr. Ram.
Sfaturile Dr. Ram pentru a evita supraîncălzirea în timpul somnului:
„Unele medicamente pot afecta părțile creierului tău care controlează temperatura corpului sau glandele sudoripare”, explică dr. Ram. „Aceasta înseamnă că aceste medicamente pot induce și transpirații nocturne”.
Tipurile de medicamente asociate transpirațiilor nocturne includ:
„Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți transpirații nocturne ca urmare a unui medicament pe care îl luați pentru o altă afecțiune”, vă sfătuiește dr. Ram. „În unele cazuri, medicul dumneavoastră vă poate prescrie o versiune alternativă a medicamentului”.
Ai auzit de bufeuri, nu? Ei bine, menopauza vine și cu transpirații nocturne.
„Aproximativ 75% dintre femeile aflate în perimenopauză raportează că au transpirații nocturne”, spune dr. Ram. „Frecvența atinge de obicei vârfuri în primii câțiva ani după menopauză și apoi scade în timp”.
Sfaturile Dr. Ram pentru reducerea transpirațiilor nocturne la menopauză:
„Discutați cu medicul dumneavoastră dacă remediile casnice de mai sus nu ajută la limitarea cantității de transpirație pe timp de noapte în timpul sau după menopauză”, spune dr. Ram. „Există unele medicamente care pot fi prescrise pentru a reduce transpirația nocturnă”.
Deși este incredibil de rar, este posibil să suferiți de hiperhidroză – o afecțiune în care corpul dumneavoastră produce transpirație excesivă din motive necunoscute.
Sfaturile Dr. Ram pentru persoanele cu hiperhidroză:
„Mai puțin de 3% din populație suferă de hiperhidroză primară, iar cauza este de obicei necunoscută. Aceasta nu este o afecțiune gravă, dar poate fi jenant”, spune dr. Ram. „Cu toate acestea, mai multe afecțiuni medicale, dintre care unele sunt potențial grave, pot provoca ceea ce se numește hiperhidroză secundară”.
În unele cazuri, transpirațiile nocturne apar ca urmare a unei afecțiuni sau boli, inclusiv:
„Somnul și transpirația sunt ambele procese foarte complexe care răspund la multe indicii și cu siguranță se pot influența reciproc”, spune dr. Ram. „Dacă te trezești în mod regulat îmbibat în sudoare, experimentezi transpirații nocturne bruște însoțite de scădere în greutate sau dacă transpirațiile nocturne te împiedică să dormi de calitate, este timpul să vorbești cu medicul tău.”
Burnout-ul, o problemă tot mai frecventă în rândul angajaților români, afectează în special femeile, potrivit…
Creșterile de pensii ar putea fi anulate! O veste cu un impact major asupra pensionarilor…
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…