Sari la conținut

Transpirația excesivă, cauze și soluții. Medic român: ”Avem tratamentul care oprește transpirația axilelor și palmelor”

transpiratie excesiva
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Alimente care activează glandele sudoripare

Hiperhidroza, cunoscuta popular drept transpiratia excesiva, este o problema intalnita frecvent, care interfereaza in activitatile de zi cu zi si produce jena celor care se confrunta cu ea. Dr. Laurentiu Vladau, specialist dermatolog, spune ca aceasta afectiune poate fi tratata, insa nu inainte de a depista cauzele care au dus la aparitia ei si a pune un dignostic corect intre cele doua tipuri de hiperhidroza intalnite: primara si secundara.

Transpiratia in exces este un factor care complica atat interactiunile de ordin profesional, cat si pe cele sociale. In cazurile severe ea poate ingreuna unele activitati firesti, cum ar fi a tine un stilou in mana, a conduce masina sau a da mana cu cineva, astfel ca eliminarea hiperhidrozei va aduce imbunatatiri vizibile in ceea ce priveste calitatea vietii.

Hiperhidroza primara

Daca transpiratia abundenta nu are la baza nicio cauza medicala, atunci ea se numeste hiperhidroza primara (sau hiperhidroza focala) si are loc atunci cand glandele sudoripare devin hiperactive, posibil ca urmare a unei defectiuni minore a sistemulului nervos.

“Acesta este, de departe, cel mai frecvent tip de hiperhidroza, intalnit la 1% – 3% din populatie. Problema incepe, de obicei, in copilarie sau adolescenta, fiind posibil sa fie chiar ereditara. Cel mai frecvent sunt afectate palmele, talpile si axilele, desi in unele cazuri este mai extinsa si chiar generalizata. Simptomele, de asemenea, tind sa fie simetrice, ceea ce inseamna ca apar pe ambele parti ale corpului in oglinda”, explica dr. Laurentiu Vladau.

Transpirația excesivă, cauze și soluții

Mult timp s-a considerat ca hiperhidroza primara este declansata de stimuli emotionali si psihologici. Se pare, insa, ca relatia este una bidirectionala si ca de fapt hiperhidroza in sine are un impact negativ major asupra psihicului pacientilor, care sufera de aceasta afectiune ani de zile inainte de a se ameliora prin tratament.

Cele mai folosite tratamente sunt antiperspirantele pe baza de clorura de aluminiu in diverse forme, aplicate imediat inainte de culcare. Din pacate, acestea pot irita si, pe termen lung, isi pot pierde din eficienta.

“Adevaratul miracol in tratamentul hiperhidrozei a aparut in momentul in care s-a observat ca toxina botulinica opreste transpiratia de la nivelul axilelor si chiar si a palmelor. Aceasta interventie a schimbat viata a sute de mii de pacienti. Vorbim despre un tratament sigur si foarte eficient, dar ale carui rezultate, din pacate, sunt temporare, persistand intre 4-6 luni in functie de cantitatea de substanta folosita, tehnica si experienta medicului care o administreaza”, explica specialistul dermatolog.

Un alt tratament foarte incurajator este si iontoforeza, cu rezultate de exceptie in special pentru transpiratia palmelor si talpilor. “Tratamentul consta in imersia palmelor si talpilor intr-o cuva cu apa si contactul cu un curent de intensitate mica imperceptibil de cativa miliamperi. In general, este nevoie de 7-10 sesiuni pentru obtinerea rezultatelor si sedinte de intretinere o data la 1 saptamana sau o data la 2 saptamani”, completeaza medicul.

Hiperhidroza secundara

In cazul in care transpiratia excesiva este cauzata de o problema de ordin medical si se observa transpiratie excesiva pe intreg corpul sau intr-o zona mai mare a corpului, atunci poarta denumirea de hiperhidroza secundara (sau hiperhidroza generalizata). Un semn clar de hiperhidroza secundara este transpiratia excesiva generalizata pe timp de noapte.

“Aceasta forma mai putin frecventa a hiperhidrozei este o problema mult mai grava din punct de vedere medical si poate fi declansata de un numar de diferit de afectiuni medicale, printre care afectiuni neurologice sau endocrine, ale glandei tiroide, diabet, boli infectioase precum tuberculoza sau chiar cancer. Din fericire, aceste situatii sunt extrem de rare si, de cele mai multe ori transpiratia excesiva este constientizata dupa aparitia bolii de baza”, spune dr. Vladau.

Hiperhidroza secundara poate aparea si in situatii precum debutul menopauzei, sarcina, abstinenta, abuz de tutun sau alcool sau la persoanele obeze.

Asadar, transpiratia in exces este mai mult decat o problema jenanta, in unele cazuri fiind posibil ca aceasta sa ascunda probleme grave de sanatate. Indiferent de cauza care a dus la aparitia ei, hiperhidroza poate fi tratata prin colaborarea cu un medic specializat in domeniu, in urma diagnosticarii corecte a afectiunii.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel