Psihologul colaborator al Doctorului zilei, Eveline Tibichi-Osnaga ne-a vorbit despre emoții, de ce și cum cădem pradă emoțiilor. Când ajung ele să ne întunece rațiunea și de ce nu trebuie să ne lăsăm pradă lor
Dana Lascu
– Doctorul Zilei: Ce înseamnă emoțiile, cum ne dirijează ele viața și cum ne influențează deciziile?
– Psiholog Eveline Osnaga: Emoțiile sunt răspunsuri psihice, de mică sau de mare intensitate care scot la iveală manifestări expresive, fiziologice și subiective tipice. Acestea sunt însoțite de tendințe de a acționa, fie că ne apropiem sau ne îndepărtăm de obiectul sau ființa care a declanșat emoția, ceea ce explică modificările fiziologice care însoțesc fenomenul emoției: înroșirea feței, creșterea ritmului cardiac, încordarea mușchilor, etc.
Emoțiile sunt cele care ne ajută să reacționăm autentic în fața unor noi situații sau provocări. Dacă vorbim de cum ne influentează viața sau deciziile, ei bine, sunt oameni care își permit sau își dau voie să se poarte așa cum simt și sunt oameni care își maschează foarte bine trăirile și emoțiile, iar acest comportament are, la rândul lui, consecințe. Sigur, în societate depinde de contextul în care ne găsim, este important cum ne exteriorizăm.
De exemplu un medic chirurg nu este normal să se lase ușor pradă emoțiilor când își vede pacientul pe masa de operație. De cele mai multe ori, emoțiile ne împiedică să vedem lucrurile obiectiv, astfel încât să luam o decizie salvatoare. În altă ordine de idei, emoțiile sunt reacții specifice unui anumit eveniment care, de obicei, are o durată destul de scurtă. Starea de spirit este un sentiment mai general, cum ar fi fericirea, tristețea, frustrarea, mulțumirea sau anxietatea care durează mai mult timp.
Igiena emoțională trebuie făcută
– Doctorul Zilei: Ce se întâmplă când nu ne gestionăm corect sentimentele?
– Psiholog Eveline Osnaga: Aici intervine igiena emoțională, atunci când nu ne gestionăm corect emoțiile ajungem să luăm decizii greșite, ajungem să ne izolăm, să ne frustrăm și viața devine un calvar. De la proasta gestionare a emoțiilor, fie ele pozitive sau negative, putem experimenta anxietate, atacuri de panică, depresii sau putem dezvolta frici precum teama de vorbi în public, teama de a spune NU, teama de a nu fi refuzați, teama de nu greși etc.
Câte tipuri de emoții există
– Psiholog Eveline Osnaga: Conform ultimelor studii, avem 27 categorii distincte de emoții și, cel mai probabil, nu o să treacă foarte mult până ce o să descoperim că sunt mult mai multe. În principiu acestea sunt: admirație, adorare, aprecierea estetică, amuzament, anxietate, veneraţie, stângăcie, plictiseală, calm, confuzie, poftă, dezgust, empatie, încântare, invidie, entuziasm, frică, groază, interes, bucurie, nostalgie, romantism, tristeţe, satisfacţie, dorința sexuală, simpatie și succes. Toate aceste emoții joacă un rol important în viața noastră zi de zi.
Prințul din poveste și Cenușăreasa salvată
-Doctorul Zilei: Tocmai am asistat la o nuntă princiară în Marea Britanie, unde o actriță americancă s-a măritat cun un prinț. Sute de milioane de oameni au urmărit ceremonia. De ce ne plac poveștile de dragoste în care prințesa săracă găsește prințul tânăr, frumos și bogat?
-Psiholog Eveline Osnaga: Păi ne plac acest gen de povești din mai multe motive, poate pentru că acesta este tiparul de basm cu care am crescut, poate pentru că atunci când prințesa este săracă, iubirea este sinceră și nu e bazată pe interes, sau pur și simplu avem nevoie să vedem că deși iubirea este încercată de diverși factori, are puterea să spargă orice barieră.
O altă explicație ar putea fi că avem nevoie în viața de zi cu zi de povești care să se termine cu final fericit, cu alte cuvinte să experimentăm autentic acest final fericit și să spargem bariera filmului sau a cărților. Chiar dacă nu suntem firi romantice, chiar dacă ne consumăm relațiile în care suntem implicați, în loc să le trăim, la nivel inconștient avem nevoie de dragoste și de afecțiune, ori dacă nu avem asta în viața noastră atunci o să ne hrănim de undeva cu ea… din filme, din cărți, de la tv sau din rândul familiei sau au prietenilor. Până la urmă, dragostea este cea care scoate tot ce este mai frumos din fiecare dintre noi.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…